Arbetar med problemlösning och hjälpmedel
För Mattias Skog var det möjligheten att utveckla sitt problemlösande tänk och intresset för hjälpmedel som lockade till arbetsterapeutyrket. Idag arbetar han som hjälpmedelskonsulent.
Hej, vem är du?
– Jag är Mattias. En man i livets mitt. Stundande 40-års kris. 2 barn och sambo. Jag är uppväxt i Furuboda i Skåne. Gillar när det händer saker runt omkring och har gärna en eller två bollar i luften.
Varför valde du just att utbilda dig till arbetsterapeut?
– Jag arbetade tidigare som boendeassistent samt personlig assistent men kände att jag ville utveckla mitt problemlösande tänk. Jag hade dessutom ett intresse för hjälpmedel av olika slag. Efter ett tag funderande så stod det klart att arbetsterapeut nog var mitt val.
Hur har ditt arbetsliv som arbetsterapeut sett ut?
– Jag tog examen sommaren 2006. Efter ett sommarvikariat i Simrishamns kommun blev jag erbjuden ett vikariat på barnhabiliteringen i Kalmar län. Där arbetade jag med barn mellan 0-6 år. Därefter flyttade jag till Gävle och började arbeta på barnhabiliteringen. Där träffade jag barn med autism, utvecklingsförsening, rörelsehinder och muskelsjukdomar. Jag tycker att arbetet inom habilitering är otroligt utmanande och givande. Ärendena kan se väldigt olika ut och kräver mycket tid och förberedelse. Jag arbetade där cirka tre år.
– Som arbetsterapeut på habilitering är hjälpmedel ett naturligt inslag. Därför nappade jag när det dök upp en tjänst som hjälpmedelskonsulent i Gävle. Jag tror att jag lockades av den ständiga problemlösning som arbetet innebär.
– I Gävle arbetade jag framförallt med utprovning av elrullstolar samt kognitiva hjälpmedel. Efter cirka tre år så dök det upp en liknande tjänst i Luleå, (sambon är från Norrland). Sen 2013 så arbetar jag som hjälpmedelskonsulent i Region Norrbotten.
Du jobbar som hjälpmedelskonsulent på Länsenheten Särskilt stöd/stödfunktioner, Region Norrbotten. Berätta om ditt jobb?
– Som hjälpmedelskonsulent arbetar jag i en specialiserad verksamhet som i huvudsak arbetar med individuell rådgivning i patientärenden till förskrivare. Den individuella rådgivningen kan innebära hjälp vid kartläggning av förmågor/miljö, produktrekommendation, utprovning av hjälpmedel eller information/utbildning.
– Som hjälpmedelskonsulent arbetar jag också med information och utbildning till hjälpmedelsförskrivare, med riktlinjer för hjälpmedelsförskrivning.
Vad är det bästa med ditt jobb?
– Att jag får arbeta med det som jag gillar bäst. Problemlösning och hjälpmedel! Arbetet är väldigt omväxlande och det är sällan man ställs för två likadana problem.
Vad är utmaningarna i yrket?
– Att kunna bemöta patienter och förskrivare på ett neutralt sätt utan förutfattade meningar. Som hjälpmedelskonsulent och arbetsterapeut möter man patienter som har önskemål om produkter och lösningar som kanske inte är möjlig utifrån aktuella riktlinjer eller förmågor. Det är viktigt att patienten känner att ens synpunkter har mottagits samt att svaret som vi lämnar är möjligt att mottags av patienten. Ibland behövs det flera möten för att kunna förtydliga informationen. Ibland behövs det kanske backas flera steg i förskrivningsprocessen för att kunna få fram det aktuella behovet.
Vad är det i yrket som du brinner för?
– Problemlösningen och mötet med människor.
Vad skulle du vilja ge för tips och råd till någon som fundera på att söka arbetsterapeutprogrammet?
– Sök! Som arbetsterapeut känner jag mig rustad att möta nästan vilken situation som helst. Instrumenten och tänket som lärs ut vid utbildningen hjälper mig att observera och förstå. Som nyutexad så kändes det ibland som att jag inte kunde något, vilket är sant. Jag hade inte praktisk kunskap om allt men jag hade fått verktyg att inhämta det praktiska när jag ställdes inför problemen.
– Jag tror att vi kommer att se arbetsterapeuter inom flera områden och verksamheter i framtiden. Samhället är och blir mer och mer komplext vilket kräver professioner som kan se helheten.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen