"Vi kommer in i studierna med olika erfarenheter – vi lär mycket av varandra"
Konrad bor tillsammans med fru och son i en villaförort utanför Kalmar. Han kände sig trygg i att läsa till arbetsterapeut vid Luleå tekniska univeristet som har en gedigen erfarenhet av att bedriva studier på distans.
Hej, kan du berätta lite om dig själv?
– Jag heter Konrad, är 31 år och bor tillsammans med fru och son i en villaförort utanför Kalmar. Jag är en idrottskille som uppskattar det mesta som involverar att vara aktiv. Främst sysslar jag med golf och volleyboll.
Vad var det som lockade dig att läsa till arbetsterapeut?
– Arbetsterapeut lockade mig för att få möjlighet att vara en viktig del i att skapa hälsa och välbefinnande för andra människor. Genom att få vara med och möjliggöra en meningsfull vardag för andra människor blir också min egna vardag meningsfull.
Varför valde du just Luleå tekniska universitet (LTU)?
– Både jag och familjen är rotade i Kalmar och kände därmed inte för att byta ort för studierna. LTU var det enda alternativet på distans när jag sökte och blev därför det naturliga valet. Jag kände mig också trygg i att välja LTU som har en gedigen historia och erfarenhet av att bedriva studier på distans.
Vad är din upplevelse kring distansstudier på LTU och hur fungerar det att läsa på distans för dig?
– Jag är glad för att möjligheten till distansstudier erbjuds från LTU. Det har möjliggjort för mig, och många andra kurskamrater tror jag, att studera utan att behöva bryta sina egna och familjemedlemmars band till den ort man bor på. Att studierna inte är bundna till en fysisk plats ger eget ansvar över sina studier och sin studietid och det möjliggör att skapa en balans i vardagen som passar sin livssituation.
Vad är roligast med utbildningen?
– Roligast är blandningen av kurskamrater, vilka erfarenheter de har och vilken ort dem är ifrån och vilken dialekt dem pratar. Vi kommer också in i studierna med olika, eller inga, erfarenheter från vårdyrken vilket gör att det finns mycket att lära av varandra.
Vad är mest utmanande?
– Mest utmanande är att strukturera och prioritera sitt egna arbete. Man behöver hitta sina strategier och rutiner som fungerar för just dig så att du lär dig på bästa sätt och kan studera effektivt. Att studera på distans ger en viss frihet i att organisera sin tid av dagen på det sätt som passar en själv och sitt övriga liv, därför blir det viktigt att planera och strukturera sina uppgifter och inläsning så att man ger det den tid det krävs, utifrån sitt sätt att studera, att lära sig och förstå det ämnet i kursen.
Hur är det att vara på den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU)?
– VFU är en viktig och rolig del av utbildningen som bryter av de teoritunga studierna med att få arbeta praktiskt i verksamhet. Det ger en möjlighet att uppleva olika områden inom arbetsterapi och utveckla sig själv i möte med arbetsterapeuter, andra yrkesgrupper och vårdtagare. Med rådande brist på arbetsterapeuter upplever jag också att det finns ett genuint välkomnande och vilja från verksamheter att skapa givande VFU-perioder för de studenter som kommer ut.
Vad gör du på fritiden, hur ser ditt studentliv ut?
– Lediga stunder spenderas mest tillsammans med familjen. I övrigt kretsar min fritid mycket kring volleyboll och beachvolleyboll. I Kalmar Volleybollklubb är jag spelare och ledare med stort ideellt engagemang. Jag har även vissa uppdrag för svensk volleyboll på nationell nivå.
Vilka tips vill du ge till någon som funderar på att studera till arbetsterapeut?
– Anordna en plats för dina studier där du kan arbeta bra och bekvämt kommande år. Investera gärna i dig själv genom en bra kontorsstol och varför inte ett höj- och sänkbart skrivbord. Funderar du på att studera till arbetsterapeut så har du ett yrke framför dig med bred kompetens som behövs inom många verksamheter där du får möjlighet att göra konkret skillnad för andra människors välbefinnande.
Uppdaterad:
Sidansvarig: Studentrekryteringen