
"Alla i klassen kan relatera till varandra"
Michael Louie Naid kommer från Filippinerna, men bor numera i Kramfors. Han är en av de första studenterna som går Kompletterande utbildning för sjuksköterskor med utländsk examen från land utanför EU/EES och Schweiz, KUSSK.
Hej Michael, vem är du?
– Hej, jag heter Michael Louie Naid, 28 år gammal och är en utbildad sjuksköterska från Filippinerna. Jag är en glad och positiv människa. Jag gillar att umgås med olika människor och lära deras kultur. När jag känner mig stressad och utmattad, så köper jag bara en flygbiljett och reser någonstans i ett par dagar för att koppla av. Då blir jag redo att möta nya utmaningar igen.
Varför valde du att söka till KUSSK vid Luleå tekniska universitet?
– Det är bara Luleå tekniska universitet som erbjuder programmet på distans i hela Sverige. Jag tycker att det passar bäst för mig eftersom jag jobbar som undersköterska i min stad och det blir svårt för mig att flytta någonstans för att plugga. Att läsa hemifrån och vara med i lektionen genom Adobe Connect är den bästa lösningen för mig.
Hur är det att plugga på distans?
– Det är första gången jag pluggar på distans så alting var nytt för mig, men det är ett bra sätt att studera. Det behövs mycket disciplin när man läser hemma och man måste ha bra ordning för att göra saker som måste göras, men annars det är kul.
Hur är det att komma till universitetet och träffa de andra studenterna, lärarna och öva praktiskt?
– Det är sjukt kul. Det känns skönt att veta att jag inte är ensam på den här resan mot sjuksköterskelegitimation. Alla i klassen kan relatera till varandra och det känns jättebra att veta att vi är i samma båt.
Vilken är den största skillnaden utbildningsmässigt mellan ditt hemland och Luleå tekniska universitet?
– Jag tycker att utbildningen vid universitetet i Luleå kräver mycket mer självständiga studier. Utbildningen är väldig standardiserad och allting man lär sig i utbildningen gäller inte bara i Luleå utan i hela Sverige.
Hur såg din roll ut som sjuksköterska i ditt hemland?
– Min roll som sjuksköterska i mitt hemland handlar mest om ”bedside care”. Vi får inte delegera vår uppgifter till undersköterskor. Det är vi som ansvariga från undersökning av patienten tills de blir utskrivna.
Vad är den största skillnaden mellan att jobba som sjuksköterska i ditt hemland och Sverige?
– Att jobba som sjuksköterska i Sverige handlar mest om administrativa uppgifter. Massor dokumentation och planering om patientens hälsa och sjukdomstillstånd. I Filippinerna kan vi inte delegera vår arbetsuppgifter till undersköterskor, så vi gör allting och det kan bli väldigt stressigt ibland.
Vad tycker du att utbildningen ger dig?
– Det hjälper mig att gå igenom igen allting vad jag har lärt förut i mitt hemland på ett svenskt sätt. Det finns procedurer här i Sverige som är lite annorlunda än i Filippinerna.
Vad har du för planer för framtiden?
– Jag tänker mig att studera vidare till specialistsjuksköterska i framtiden.
Vad skulle du vilja tipsa den som funderar på att söka utbildningen?
– Den här utbildningen behöver 100 procents fokus, så man bör planera i förväg innan man börjar kursen. Och en viktig sak, glöm inte att njuta av hela upplevelsen under kursen. Även hur stressigt ska det bli måste man ha tid att ha kul.
Var hittade du information om programmet?
– På nätet. Det finns någon artikel angående de universiteten som fick uppdrag från regeringen att öppna kompletterande utbildning för sjuksköterskor som fick examen utanför EEU.
Uppdaterad: