.jpg)
Joakim utvecklar Volvos framtida maskiner
Joakim Lundin gick från maskinteknikstudent till en nyckelroll på Volvo CE där han utvecklar drivlinor för hjullastare och dumprar. Här delar han sin resa – och varför du också borde satsa på en ingenjörskarriär!
Hej Joakim! Berätta lite om dig själv.
– Jag är född och uppvuxen i Blåsmark utanför Piteå. Jag pluggade civilingenjör maskinteknik och jobbar idag som utvecklingsingenjör på Transmissionsavdelningen på Volvo Construction Equipment i Eskilstuna.
Hur tog du steget från studier till jobb?
– Under studietiden jobbade jag extra på ett byggvarulager, men inför examen insåg jag att jag behövde ett mer ingenjörsinriktat jobb. På arbetsmarknadsmässan Luleå arbetsmarknadsvecka (LARV), där företag kommer för att rekrytera studenter, sprang jag på en tidigare handledare som nu jobbade på Volvo CE. Vi hade ett bra samtal och han verkade intresserad av att ge mig ett sommarjobb.
– Men våren gick utan att jag hörde något – tills Volvo plötsligt ringde. De hade försökt nå mig flera gånger men jag hade skrivit fel nummer på mitt visitkort! Som tur var lyckades de hitta mig och kort därefter satt jag i bilen mot Eskilstuna för min första dag på Volvo CE.
Hur var första dagen på Volvo?
– Jag minns den som igår. Jag gick genom grindarna en varm sommardag och tänkte: "Är det här början på resten av mitt liv, eller bara ett gästspel?" Det var en svindlande känsla. Efter sommaren skrev jag mitt exjobb på Volvo och lyckades få en fast tjänst efteråt. Och ja, resten är historia!
Vad gör du idag och vad är det bästa med ditt jobb?
– Idag är jag specialist på våta, slirande lamellkopplingar i Volvos växellådor. Jag är också komponentledare för hjullastartransmissioner och momentomvandlare.
–Det bästa? Att få vara med från första idéskissen till färdig produkt. Att se maskiner rulla ut från fabriken och veta att mina idéer sitter där – det är en mäktig känsla! Och såklart att få jobba med extremt kunniga och inspirerande kollegor.
Hur hjälpte utbildningen dig i din karriär?
– Maskinteknik på LTU ger en stabil grund och lär dig tänka som en ingenjör. Det bästa var att utbildningen blev mer och mer verklighetsnära ju längre jag kom. Jag läste också arbetspsykologi och ledarskapspsykologi, vilket visade sig vara en fullträff – för oavsett vad du jobbar med så jobbar du alltid med människor!
Ditt bästa råd till någon som funderar på maskinteknik?
– Programmet öppnar dörrar till en värld full av möjligheter! När jag själv funderade på vad utbildningen kunde leda till fick jag ofta svaret "nästan vad som helst" vilket både var spännande och förvirrande. Men sanningen är att just den bredden är en styrka. Mitt råd är att våga drömma stort och säga högt vad du vill uppnå – både för dig själv och för andra. Behovet av ingenjörer är enormt och fler tjejer borde få upp ögonen för hur kreativt och fritt det här yrket kan vara. Se bortom de tekniska kurserna om de känns avskräckande, fokusera istället på vad du kan skapa, förändra och förbättra i världen!
Fakta
Namn: Joakim Lundin
Hemort: Piteå
Utbildning: Civilingenjör maskinteknik
Jobbar med idag: Utvecklingsingenjör på Volvo CE
Luleå med tre ord: Nordligt, Centralt, Innovationsnav
Bästa minnet på LTU: Under sista årets projektkurs åkte mitt team upp till fjällen för en veckas utvärdering av ett renskydd som vi hade tagit fram. Vädret var fantastiskt, vi hade hyrt skotrar och bodde enkelt i två renvaktarstugor. Mellan förmiddagens och eftermiddagens observationstillfällen så åkte vi på utflykter till olika platser. Det var ett magiskt avslut på sista kursen och hela utbildningen.
Kontaktuppgifter: Joakims LinkedIn Länk till annan webbplats.
Uppdaterad: