”Du kan jobba på i stort sett alla företag som använder sig av material”
Efter utbildningen fortsatte Viktor Sandell som doktorand på universitetet. Idag jobbar han med att testa material till både flyg- och rymdmotorer på GKN Aerospace i Trollhättan.
Hej Viktor, du pluggade civilingenjör materialteknik här på LTU. Kan du berätta lite vad du har gjort efter examen?
– Direkt efter examen började jag som doktorand vid universitetet. Då forskade jag och gick alltså ännu djupare inom ämnet materialteknik än vad man gör under ingenjörsutbildningen. Mitt forskningsprojekt finanseriades av GKN Aerospace som tillverkar flyg- och rymdmotorprodukter. De produkter som används kräver speciella material som är extremt tåliga och lätta. Dom är också väldigt dyra och då kan man tjäna mycket på att 3D-printa dem. Det var vad min forskning handlade om, hur dessa material håller jämför med mer traditionella material. Innan jag blev färdig doktor kontaktade företaget mig och ville att jag skulle jobba där efteråt.
Jag fick möjlighet att forma min egen roll från mina intressen och vad de behövde. Det landade i rollen som Materials testing and data engineer. Jag är med i framtagningen av materialdata som sen används i design och tillverkning av produkter.
Kan du berätta lite mer om vad du gör i rollen som Material testing and data engineer?
– Flyg- och rymdmotorprodukter ställer extrema krav på materialen. Jag hjälper till att bevisa att vi använder rätt material på rätt ställe. Jag testar material så att jag kan bevisa att dessa håller under de förhållanden de sen ska användas till i produkterna.
Jag jobbar både inom flyg- och rymdprojekt vilket gör arbetet väldigt varierat. Just nu i ett projekt som tillverkar en del till en ny motor i Ariane 6 raketen som ESA, European Space Agency, förhoppningsvis skjuter upp till sommaren. Jag jobbar också på utblåskonan som ska skjuta ut elden längst ner på framtida raketer.
Beskriv hur en dag på jobbet ser ut för dig?
– Jag blir lite spindeln i nätet, jag jobbar med produkt- och produktionssupport mellan massor av olika projekt och hjälper att hitta och skapa den materialdata som de olika projekten behöver. Det är väldigt varierat och jag får se mycket och vara med på många olika projekt. Ingen dag är den andra lik.
Om man har pluggat materialteknik, vilka typer av jobb är vanliga?
– Jag ser att många jobbar i olika typer av ingenjörsroller. Materialteknik är lite som att läsa natur på gymnasiet, man lär sig brett om många olika saker. Förutom fysik, matematik och teknik så läser man också en del kemi vilket inte finns på alla ingenjörsutbildningar. Bredden gör att du passar på många företag och i många roller. Det är en av de bredaste ingenjörsutbildningarna du kan gå. Du lär dig väldigt mycket och du kan jobba på i stort sett alla företag som använder något typ av material. Alla större företag och definitivt all tillverkningsindustri behöver ingenjörer som kan materialteknik.
Varför valde du att studera just materialteknik?
– Jag ville gå en ingenjörsutbildning och hade kollat lite på maskinteknik, men just upplägget i Luleå på materialteknik var unikt med större möjligheter att plugga utomlands. Jag letade inte efter materialteknik från början men är väldigt nöjd att jag valde det.
Hur var övergången från studier till arbetslivet för din del?
– Det var en intressant och stegvis övergång, att börja doktorera var ett mindre stort steg. Mycket fungerade på samma sätt som under studierna och jag var kvar på universitetet. Den största skillnaden kom med min nya roll utanför universitetet. Här är att jag är tvungen att planera min tid bättre. Nu måste jag följa mer strikta tider. Men det har också gjort att jag har fått mer fritid och hinner göra fler saker vid sidan av jobbet.
Vilka tips vill du ge till någon som funderar på att plugga materialteknik?
– Jag skulle säga våga prova! Låter det intressant så är det värt att testa och se om det passar. Det är ett väldigt brett program. Material handlar om hur världen funkar, allting är tillverkat av ett material. Det spelar ingen roll om det är trä, lera, metall, solceller eller kolfiberkomposit, under utbildningen lär du dig om allt! Så, är du nyfiken på hur allting funkar så passar materialingenjör perfekt.
Uppdaterad: