
Från rymdstudent till generaldirektör för Rymdstyrelsen
Från rymdintresserad student till generaldirektör för Rymdstyrelsen – Ella Carlsson har gjort en imponerande karriär inom svensk rymdforskning och innovation. Här berättar hon mer om sin studietid, karriär och hur hon ser på framtidens arbetsmöjligheter inom rymdsektorn.
Vad inspirerade dig att plugga rymdteknik?
– Min fascination för rymden började tidigt, med starka minnen av den första rymdfärjan Colombias uppskjutning år 1981 och ögonblicket i Star Wars när Millenium Falcon dras in i Dödsstjärnan – en scen som förändrade mitt liv. Det ögonblicket inspirerade mig att tillägna min avhandling till George Lucas. När Luleå tekniska universitet startade civilingenjörsprogrammet i rymdteknik var valet självklart och jag tog tjänstledigt från mitt jobb inom flygvapnet som officer och flygplanstekniker för att följa min dröm. Under studietiden fick jag höra ett föredrag om Mars och insåg att en bemannad resa dit faktiskt var möjlig – det handlade bara om beslutsamhet och satsning. Precis som när jag var barn och drömde om rymden, blev jag återigen inspirerad. Nu var det Mars som gällde!
Vad minns du mest från din studietid?
– Vi hade en oerhört bra gemenskap i vår klass och vi gjorde mycket tillsammans på fritiden. Vi håller fortfarande kontakten. Den bästa tiden var i Kiruna där vi fick träffa rymdforskarna vid bland annat Institutet för rymdfysik som byggde rymdinstrument och analyserade data från dessa. Då hade jag ingen aning om att vi faktiskt har svenska instrument som kretsar runt nästan varenda planet i vårt solsystem, riktigt coolt.
Kan du berätta om din karriärväg?
– Efter att ha jobbat som officer i flygteknisk tjänst i några år påbörjade jag min utbildning till civilingenjör vid Luleå tekniska universitet och gjorde mitt examensarbete vid NASA. Därefter fortsatte jag med doktorandstudier och fick även möjligheten att forska vid Space Sciences Laboratory i Berkeley, där jag analyserade satellitdata från Mars. Efter min doktorsexamen arbetade jag några år i Försvarsmakten igen och sedan med utvecklingen av rymdbasen Esrange. Jag har även jobbat som biträdande föreståndare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna. Jag återvände sedan till flygvapnet som rymdchef och arbetade med Försvarsmaktens förmågeutveckling inom rymdområdet. Idag leder jag Rymdstyrelsen som generaldirektör, där jag tillsammans med myndighetens kompetenta medarbetare driver svensk rymdverksamhet framåt. Så man kan säga att avancerad teknik och rymd har varit min ledstång genom karriären.
Som generaldirektör för Rymdstyrelsen leder Ella Carlsson myndighetens arbete genom att främja och samordna Sveriges rymdverksamhet. Rymdstyrelsen ansvarar för statligt finansierad nationell och internationell rymdverksamhet inom forskning och utveckling, samt fungerar som kontaktorgan för internationellt rymdsamarbete.
Råd till den som drömmer om att jobba med rymden?
– Mitt råd är att följa hjärtat och satsa på det man verkligen brinner för. Rymden är för alla – inte bara ingenjörer och fysiker. Inom rymdverksamhet behövs också juridik, statsvetenskap, medicin och mycket mer. Även konstnärer, författare och filmare hämtar ju inspiration från rymden. För mig har rymden varit en röd tråd genom livet, och i nästan alla mina jobb har den det funnits någon sorts koppling till rymden.
Hur ser du på framtidens arbetsmöjligheter inom rymdsektorn?
– Rymdbranschen växer, fler satelliter skjuts upp i rymden än någonsin, rymdbaserade tjänster skapas och nyttjas av allt fler. Rymden är oerhört integrerat i vårt samhälle idag så min bedömning är att det finns och kommer att finnas goda möjligheter framgent för dem som börjar jobba med rymdverksamhet inom industrin, forskning eller inom staten.
Fakta
Namn: Ella Carlsson
Utbildning: Civilingenjörsexamen i rymdteknik och doktorsexamen i fysik från Luleå tekniska universitet.
Nuvarande roll: Generaldirektör för Rymdstyrelsen
Bästa minnet från studietiden: Att kunna skida från lägenheten i Kiruna till Rymdcampus!
Främsta lärdomen: Följ ditt hjärta!
Luleå/Kiruna med tre ord: Rymd, gemenskap och skidåkning.
Favoritplanet & varför: Den röda planeten Mars! Mars är som en systerplanet till jorden, det finns tecken på att det funnits flytande vatten på Mars. Det som är intressant att ta reda på är när det fanns vattnet där i flytande form, under hur lång tid, var det tillräckligt lång tid för att liv skulle kunna ha rätt förutsättningar för att utvecklas? Spännande!
Milky Way eller Mars: Mars, duh!
Yoda eller Prinsessa Leia: Han Solo!
Fritidsintressen: Lyfta skrot och skriva noveller.
Uppdaterad: