
Från studier i Luleå till VD-posten
När Maria Lidström tog civilingenjörsexamen i Luleå hade hon siktet inställt på en karriär inom samhällsbyggnad. Vägen dit var dock inte spikrak, med en första tjänst som kalkylator i Stockholm öppnades dörrarna till en spännande och varierad resa genom bygg- och fastighetsbranschen. Idag är hon VD för ett av Sveriges största fastighetsbolag inom samhällsfastigheter. Här berättar hon om sin karriär, utbildningens betydelse och varför hon älskar sitt jobb.
Hur såg din väg från studier till jobb ut?
– Jag hade tänkt flytta tillbaka till Västerås men jobben fanns i Stockholm, så jag fick mitt första jobb på en byggfirma som hette Åke Larson Byggare som senare blev uppköpta av Skanska. Först arbetade jag som kalkylator men blev ganska snart biträdande projektledare på ett bostadsprojekt i Bromma. Stockholm visade sig vara ett fantastiskt ställe att bo på med en massa intressanta jobbmöjligheter om man är samhällsbyggare. Jag har haft förmånen att arbeta både på entreprenad-, konsult- och ägarsidan och har varit ansvarig för stora komplexa ny och ombyggnadsprojekt (mestadels kontor), samt även varit linjechef för olika avdelningar.
Vad gör du idag och vad är det bästa med ditt jobb?
– Idag är jag sedan fem år tillbaka VD för ett fastighetsbolag som heter Stenvalvet, ett av de större fastighetsbolagen i Sverige som är inriktade på samhällsfastigheter. Vi äger, förvaltar och utvecklar allt från skolor, äldreboenden till polishus och fängelser över hela Sverige. Det bästa med mitt jobb både idag och tidigare är variationen! Den ena dagen är inte den andra lik. Det är oerhört givande att få arbeta med människor och skapa och förvalta fantastiska miljöer att bo, arbeta och verka i. Man känner varje dag att man skapar samhällsnytta.
Hur hjälpte utbildningen dig i din karriär?
– Utbildningen är entrébiljetten till ett yrkesliv där man kan göra skillnad i samhället och det är en utbildning som ger dig oändliga möjligheter till olika typer av intressanta jobb. Den kunskap man får med sig både rent teoretiskt, hur man kan ta sig an och bearbeta stora mängder information och komplexa problem, är ett fint fundament att stå på. När jag studerade ingick en 7-månaders praktik innan man fick påbörja sista året, den gjorde jag på Skanska som projektingenjör. Det var en av de bästa sakerna med utbildningen, kopplingen till verkligheten och arbetslivet.
Vilket råd skulle du ge till någon som funderar på att söka programmet?
– Om du gillar människor och samhället då kommer du gilla att jobba som samhällsbyggare. Jag har valt att jobba på hus-sidan och vi arbetar med att skapa och förvalta funktionella kontor/arbetsplatser, attraktiva bostäder, sjukhus, skolor, köpcentrum och hotell, men det finns också lika spännande jobb på anläggningssidan. Flera av mina gamla kursare arbetar med att bygga ut tunnelbanan i Stockholm, bygga nya vägar, tunnlar och broar. Ett spännande anläggningsprojekt är exempelvis nya Slussen i Stockholm.
Fakta
Namn: Maria Lidström
Hemort: Sollentuna
Utbildning: Civilingenjör väg- och vattenbyggnad (utbildningen heter idag Civilingenjör samhällsbyggnadsteknik)
Nuvarande roll: VD
Bästa minnet från studietiden: Sammanhållningen och studentlivet. Jag var bartender på kårhuset och därifrån finns många roliga minnen.
Främsta lärdomen: Att det inte är livsavgörande exakt vilka kurser man läst, utan ATT man läst och lärt ta till sig kunskap på ett akademiskt sätt.
Favoritkurs: Statistik. Oerhört användbart både i yrkesliv och privat.
Luleå med tre ord: Frihet, gemenskap, högkvalitativ utbildning
Fritidsintressen: Segling, skidåkning, skärgården och familjen såklart.
Uppdaterad: