
"Du får en bred förståelse för alla processer i en gruvverksamhet"
Efter en kandidatexamen i miljöteknik från Clarkson University i Potsdam, NY, USA, började Liam Lewis på masterprogrammet i arktiska mineraltillgångar.
Vilka är programmets styrkor?
– Det ger studenten en bred förståelse för alla processer som ingår i att öppna och stödja en gruvverksamhet, från prospektering och tillståndsgivning hela vägen fram till stängning och sanering i slutet av livscykeln. Det gör att du kan känna dig bekväm med att tala om alla processer i en verksamhet. Dessutom får du mycket specialiserad kunskap om arktisk konstruktion och infrastruktur, det är ett område som inte många människor är villiga att gå in i. Det här programmet kommer att ge dig erfarenheter för livet, vänner och en bra utbildning som hjälper dig att lyckas i dina framtida strävanden inom gruvindustrin. Allt jag lärt mig kan användas både inom och utanför områdena mineralbearbetning och gruvdrift, vilket jag kan ta med mig var som helst.
Vilka möjligheter, nätverk och färdigheter har programmet gett dig?
– Jag har träffat människor från alla samhällsskikt och med olika erfarenheter. Jag har arbetat med människor som har varit över hela världen inom gruvdrift, geologi och mineralbearbetning. Jag har lärt mig mycket om att bedriva verksamhet i samband med industrier som gruvdrift, och fått djupare kunskap om geologi och geologiska formationer. Att träffa människor från olika delar av världen här på Luleå tekniska universitet och DTU, breddar min världsbild och ger mig olika infallsvinklar och åsikter.
Vilka är dina yrkesplaner efter att du har avslutat programmet?
– Jag planerar att stanna i Europa och fortsätta att arbeta med miljöpolitik, sanering och teknik. Med examen i arktiska mineraltillgångar tror jag att jag kommer att ha en fördel jämfört med andra perspektivmedarbetare med tanke på min djupare kunskap om arktiska regioner samt problemlösningsförmåga som jag har fått genom de utmaningar som arbetet i Arktis innebär.
Vilka utmaningar och fördelar har du lärt dig av utbytet mellan universiteten och länderna?
– Utbytet med DTU och möjligheten att åka till Sisimiut på Grönland med Arctic DTU-programmet var en fantastisk upplevelse. Att få praktisk erfarenhet och input från människor som bor i arktiska regioner är ovärderligt. Den livsstilsförändring och de nya erfarenheter jag fick var mycket viktiga för mig. Att lära mig och studera arktisk infrastruktur och vatten- och avfallshantering var mycket användbart för mig. Den enda utmaningen med utbytet är den stora mängd flyttar som måste göras. För någon som kommer från länder utanför Europa kan det vara en utmaning att leva med en eller två resväskor när man måste flytta flera gånger.
Har du fått några oväntade färdigheter eller kunskaper?
– Jag lärde mig mycket mer om socialpolitik och regeringsprocesser än jag förväntade mig. Det var jag nöjd med eftersom du då vet vad du kan förvänta dig i den verkliga världen när man arbetar för ett företag.
Uppdaterad: