Cybersäkerhet – en modern och aktuell utbildning

Åsa Ericson är professor och lärare inom cybersäkerhet och här delar hon med sig av insikter om programinnehållet, undervisningen och hur inkludering är en central del av lärmiljön. Läs vidare för att lära känna Åsa och upptäcka vad programmet kan erbjuda dig.
Hej Åsa! Kan du berätta lite om dig?
– Min erfarenhet sträcker sig över flera universitet i Skandinavien, men jag har funnit min plats i Luleå, där jag fortsätter att utforska och driva innovation inom cybersäkerhet. På fritiden älskar jag att utforska skärgårdens vackra öar med båt på sommaren och njuta av det snötäckta landskapet med skoter eller skidor på vintern. Jag har en stuga där jag verkligen kan pyssla med allt som är avkopplande, såsom vedklyvning tillexempel.
Kan du berätta lite om din bakgrund?
– Med en bakgrund som professor och lång yrkeserfarenhet inom tjänsteutveckling och forskning inom design och innovation, har jag över åren utvecklat en djup förståelse för både teknik och mänskligt beteende. Efter att ha doktorerat i datorstödd maskinkonstruktion vid Luleå tekniska universitet, har jag de senaste åtta åren specialiserat mig på informations- och cybersäkerhet. Trots skiftande tillämpningsområden har jag alltid varit fascinerad av mänskligt beteende, teamwork och ledarskap, vilket jag anser är centralt för cybersäkerhet. Jag brinner för att integrera säkerhet direkt i systemdesignen, vilket gör det enkelt för användare att göra rätt.
Vad gör programinnehållet unikt?
– Programmet har en helhetssyn på cybersäkerhet vilket ger dig möjligheten till olika karriärer inom området efter examen. Kurserna har tydligt fokus på tekniska färdigheter baserat på moderna teknologier, men även etiska och strategiska utmaningar inom cybersäkerhet praktiseras till exempel i programmets projektkurs. Valbara kurser ger dig möjlighet att skräddarsy din utbildning så att du kan välja att fördjupa dig i ett specifikt ämne eller bredda dina kunskaper.
Hur säkerställs att programmet är relevant och uppdaterat med de senaste forskningsrönen inom cybersäkerhet?
– Vårt program har ett dedikerat programråd som träffas regelbundet och består av representanter från studenter, lärare, utbildningsledare och industrin. Ett unikt inslag är våra industrirepresentanter, som säkerställer att programmet är både relevant och aktuellt för arbetsmarknaden. Alla våra lärare är också aktiva forskare, vilket innebär att den senaste forskningen snabbt införlivas i undervisningen. Samarbetet med industrin ger dem möjlighet att testa nya idéer och tekniker i en säker miljö och du som student får insyn i den allra senaste utvecklingen inom cybersäkerhet.
Vilka möjligheter har studenterna att engagera sig i forskningsprojekt och hur kan det bidra till deras framtida karriärer?
– Som student får du möjligheter att engagera dig i verkliga forskningsprojekt som drivs i samarbete med industrin, offentlig sektor och företag. Redan under projektkursen i programmet arbetar du med utmaningar direkt från dessa aktörer, där representanter bjuds in för att gästföreläsa och delta i dina presentationer. Programmet avslutas med ett examensarbete som oftast sker i nära samarbete med företag, vilket ger dig chansen att arbeta på plats och bygga värdefulla kontakter. Oavsett om du gör ditt examensarbete hos en organisation eller genom ett av våra forskningsprojekt, öppnar det dörrar för en stark karriär i den globala cybersäkerhetsbranschen.
Vad är din undervisningsfilosofi och hur implementerar du den i cybersäkerhetsprogrammet?
– Min undervisningsfilosofi bygger på aktivt lärande där studenternas lärprocesser ska utvecklas över studietiden, en slags personlig utveckling för studenten. Förväntan på studenterna är att ta ansvar för sitt eget lärande genom att engagera sig i undervisningen, nyttja universitetets resurser och samarbeta med andra studenter. Min roll som lärare är att främja detta samarbete och ge återkoppling som stärker lärandet. Jag utformar uppgifter som både uppmuntrar till gemensamt lärande och främjar individuell kunskap. Målet är att studenterna ska ha både hög professionell kompetens och de personliga färdigheter som arbetsgivare efterfrågar. Jag har fått positiv återkoppling från studenter om de kreativa och intressanta dialoger vi skapar tillsammans. Sådana dialoger är centrala för lärandet.
Kan du beskriva hur ni arbetar med att skapa en inkluderande lärmiljö för studenter från olika bakgrunder?
– Som ny campusstudent i Skellefteå får du ett varmt välkomnande, fyllt av sociala aktiviteter för att snabbt lära känna dina studiekamrater. Vi börjar med viktig formell information till studierna, men fokus ligger på att skapa en inkluderande miljö där alla känner sig trygga och hörda. Vi uppmuntrar till frågor och diskussioner – att våga fråga är en del av lärandet. Vår filosofi "fail fast forward" handlar om att lära sig genom att testa och ibland göra fel. Här är nyfikenhet och öppenhet nyckeln till en engagerande och inkluderande studiemiljö. Dessutom har internationella campusstudenter möjlighet att delta i en nybörjarkurs i svenska, vilket kan vara värdefullt för dig som funderar på att stanna i Sverige efter dina studier.
Uppdaterad: