Anton Holmström
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det här är en framtidsutbildning"

Publicerad: 19 februari 2018

Anton Holmström kommer ursprungligen från Piteå och arbetade tidigare som vindkrafttekniker. Men han blev less på korsdraget och pluggar nu på programmet digital tjänsteutveckling.

Varför läser du digital tjänsteutveckling?

– Jag älskar it och problemlösning i alla dess former. Jag ville gå en utbildning där jag kunde fokusera på det lite mindre tekniska i utformandet av it-tjänster, och hittade digital tjänsteutveckling – sen var det ett enkelt beslut. Det är en bred utbildning som ger oss kunskaper om hur vi kan skapa en stark relation mellan tekniken och användaren. Ffokus i utbildningen ligger på användaren, vilket jag tycker är väldigt intressant.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Den är så varierande. En kurs kan handla om Javaprogrammering och en annan om hur tidningarna kan nyttja digitaliseringen till sin fördel! Det är mycket som händer och man får verkligen lära sig mycket om hur en digital tjänst kommer till liv. Från att vi utformar idéer ändra fram till lansering.

Vad är det mest utmanande?

– I början tyckte jag det var svårt att förstå hur alla kurser hör ihop med varandra, men ju mer vi läser desto mer börjar pusselbitarna falla på plats.  Utbildningens kurser är verkligen skräddarsydda för att vi ska få en så bred bild som möjligt över hur digitala tjänster skapas.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Det är mycket trevligt, vi har kanonbra lärare här och universitetet är perfekt storlek för att man ska få den norrländska mysfaktorn över campus. Det hade ju inte gjort något om det var vindstilla någon dag här i Luleå, men det får man leva med.

Vad gör studenterna på fritiden? Hur är studentlivet?

– Det finns mycket att göra för den som vill engagera sig inom föreningar och andra fritidsaktiviteter. Om du gillar snö finns Stil Alpina som har en rad med vinteraktiviteter och resor. Personligen är jag numera en gammal man och föredrar att ta det lugnt på min fritid, men för den som vill kan man alltid hitta på något spännande, har hört att Stuk ska vara helt okej!

Vad vill du jobba med efter examen?

– Jag siktar på att fortsätta plugga på masterporgrammet i informationssäkerhet här på universitetet efter examen. Så, förhoppningsvis kommer jag kunna arbeta med it-säkerhet.

Har du något råd till den som vill plugga digital tjänsteutveckling?  

– Det här är en framtidsutbildning, samhället digitaliseras och användaren kommer att hamna ännu mer i fokus. Om du har världens bästa tjänst men ingen som använder den, ja, då är den inte så bra!