Hoppa till innehållet
Foto: Privat
Lotta Berglund (på bilden), utbildningsledare på hälsovägledarprogrammet, och Anna-Karin Linqvist, forskare inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet, åkte till University of Texas i Austin, USA, för att planera projektet. Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Internationellt studentsamarbete om hälsa

Publicerad: 30 mars 2016

Studenter på hälsovägledarprogrammet ska i april genomföra ett projekt tillsammans med studenter från University of Texas i Austin, UT, USA. Det är första gången som ett internationellt samarbete sker mellan program på universiteten. Projektet genomförs via distansteknik i kursen Hälsopromotion i samhället.

– Det här är ett sätt att utveckla internationaliseringen på programmet för hälsovägledare. Vi har tillsammans med vår kontaktperson från UT i Austin hittat en form på hur samarbetet ska fungera. Det ska bli väldigt roligt att låta våra studenter genomföra uppgiften tillsammans med deras studenter, säger Lotta Berglund, utbildningsledare på hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet.

Arbeta med webbtjänst

Studenterna på hälsovägledarprogrammet vid Luleå tekniska universitet ska i kursen Hälsopromotion i samhälle jobba med faktorer som stärker hälsan i samhället. I projektet ska de skapa en film som läggs upp i webbtjänsten TED-Ed. Där ställer de frågor till studenterna i Austin om deras upplevelser om till exempel arbetslösheten i USA. Studenterna på UT i Austin diskuterar frågorna under en lektion och skickar tillbaka svaren via TED-Ed.  Svaren diskuterar hälsovägledarstudenterna i ett seminarium och därefter ges återkoppling till studenterna i USA.

Utvecklar samarbetet med Austin

Eftersom det redan finns upparbetade kontakter och samarbeten mellan universiteten fick projektet den ingång som behövdes. Anna-Karin Lindqvist, forskare inom fysioterapi vid Luleå tekniska universitet och Darla Castelli, professor vid UT i Austin, samarbetar sedan tidigare inom området barn, ungdomar och fysisk aktivitet.

Lotta Berglund och Anna-Karin Lindqvist hade sökt medel från Pedagogisk utvecklingsfond, PUF, och det möjliggjorde resan till universitet i Austin och samverkan kring idén.

– Vi hade först tänkt att studenterna skulle jobba med Skype eller Adobe, men Darla Castelli bidrog med den sista pusselbiten med tekniken som kändes lite skakigt. Samarbetet känns väldigt bra och vi hoppas att studenterna kommer att gilla projektet lika mycket som vi, säger Lotta Berglund.

Taggar