Jonathan Fastborg

"Har verkligen respekt för det journalistiska yrket"

Publicerad: 24 januari 2014

Jonathan Fastborg studerar första året på Radioproduktion. Han är 24 år gammal och kommer från Vindeln utanför Umeå.

Hej vem är du?

- Trots bristen av renar och intresse för motorer ser jag mig, ironiskt nog, som en pratglad norrlänning. Innan studierna har jag bland annat hunnit med att arbeta som försäljare, boendehandledare och äggpackare. I ett försök att slippa snön bodde jag även ett år i Småland. Utan lycka då det blev den värsta vintern på 20 år. 

Varför läser du Radioproduktion?

- Man kan nog säga att jag alltid funderat separat på de olika delarna som radio kan innehålla - produktion, musik och information, utan att lägga ihop dom. Sen är det även lockande att det kreativa arbetet inom radio ligger nära själva sändningen eller det färdiga resultatet, vilket gör att man lär sig samarbete och att snabbt hitta lösningar på problem. Radioproduktion är även det närmaste jag kan komma en hobby utan att förstöra intresset! 

Vad är det roligaste med utbildningen?

- Jag tycker att redaktionsarbetet, känslan av gränslös kreativitet och uppmuntran från lärare gör att de olika kurserna inom radioproduktion gör att det få moment som inte är roliga åtminstone är väldigt intressanta. Självklart är live-sändningar euforiskt roliga men även produktionen bakom programmen kan vara minst lika stimulerande.

Vad är det svåraste?

- Tidsplaneringen och uppskatta hur lång tid olika moment tar. Det som är svårast sker bakom kulisserna - redigering, research och så vidare. Jag har verkligen fått respekt för det journalistiska yrket och människor som jobbar inom radio.  

Hur är det att plugga på LTU?

- Under introduktionsveckan fick vi höra att campus i Piteå var "en unik skola". Under ett par veckor synade jag skolan som om det var en bluff. Men med tanke på de olika utbildningarna, samt den höga tekniska standarden, som finns på skolan och hur de aktivt kan och integreras med varann gör att jag hittills inte känt av något kreativt tak. Jag får en känsla av att det går att genomföra vilket galet, dåligt, stort eller litet projekt man kan tänka sig. Och det tror jag är unikt.   

Vad gör studenterna på fritiden?

- Utelivet i Piteå är lite som en tipsrunda under ett öppet hus - det finns inte så många alternativ, men det är frivilligt. Så det är mycket upp till en själv vad man gör det till. Just bland studenterna på radioprogrammet är det många som engagerar sig inom studentradion och sänder samt producerar egna program. Har du ett intresse för musik och event är även anslagstavlorna runtom skolan alltid fyllda med aktiviteter som de andra utbildningarna flitigt anordnar.