Ellen-Drake Kaiser

"Unika röster triggar min kreativitet"

Publicerad: 5 februari 2014

Ellen-Drake Kaiser studerar andra året på radioproduktion i nya medier. Hon är 25 år gammal och kommer från Täby, en ort vid havet en mil norr om Stockholm.

Hej, vem är du?

– Jag är näst äldsta barnet i en syskonskara på fem. Ett stort intresse har jag för språk och dialekter. Jag har studerat tyska, spanska, ryska och danska, men på gymnasiet läste jag Medie- och estetprogrammet med inriktning på TV- och scenproduktion. Tidigare har jag jobbat i bar, på café, med barn, inom säkerhetstjänsten, med bokföring och på Systembolaget. Med radio har jag velat arbeta i 15 år. Intressen som har satt sin prägel på mitt liv är kampsport, skissande, piano och trummor. Numera roar jag mig med att surfa på Reddit, färga håret och gå runt i skogen.

Varför läser du radioproduktion?

– Vad som fascinerar mig med ljud och röster är möjligheten att få en inspelning att skilja sig så mycket från originalet genom mixande. Att röster i sig är unika är härligt, men framför allt triggar det kreativitet. Inom radioproduktion har jag möjlighet att sysselsätta mig med både teknik och kreativitet, samtidigt som jag kan utveckla spexiga såväl som allvarliga sidor hos mig själv i mitt tal, beroende på innehållsgenre.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Majoriteten av dem jag känner hemma har en bild av att jag ”pratar i radio hela dagarna” – vilket stundom må vara det roligaste med att sända radio, men det roligaste med själva utbildningen är att det är mycket mer än så! Om jag vill kan jag läsa kurser inom TV-produktion eller Upplevelseproduktion och bredda min yrkeskompetens och projekterfarenhet. Utbildningen har dessutom medie- och kommunikationsvetenskap som en kraftig grundpelare. Det vi behandlar där hjälper mig att tänka kritiskt och påminner mig om när det är lägligt att yttra sig partiskt respektive opartiskt.

Vad är det svåraste?

– Att hålla kreativiteten igång och att komma på unika idéer till programinnehåll är ganska svårt tycker jag. Mycket lyssnande på professionell radio ger mig ibland svårigheter att fortsätta tro att jag en dag kan producera något lika bra, och sådana tankar borde jag och alla andra hålla sig borta ifrån.

Hur är det att plugga på LTU?

– Att jag kan titulera mig ’student vid LTU’ tycker jag är lyxigt. Det baserar jag på den toppklassiga utrustning som jag kan låna alldeles gratis, de smarta lärarna som mer än gärna tycks vilja hjälpa mig, alla de kreativa elever som gör imponerande produktioner och möjligheten till att få gratis lektioner i sång och instrument om man så vill. Under mitt andra läsår har jag varit verksam som ordförande och ansvarig utgivare för föreningen PiteFM Studentradio och precis som väntat har jag vuxit med uppdraget.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Vore jag helt själv på fritiden skulle jag jogga utmed vattenbrynet i Piteå, läsa mycket böcker och titta på gamla filmer, men så blir det sällan! De många grannarna och goda vännerna bjuder gärna in till umgänge – det blir oftast TV-spel, bastu eller titta på fotboll.