Ronny Andersson – Music Group Research

Publicerad: 3 oktober 2014

Jag studerade på ljudingenjörsutbildningen i Piteå mellan 2000–2003 för att sedan i Luleå läsa vidare till civilingenjör i elektroteknik med inrikting mot signalbehandling. Under hela min studietid så frilansade jag som liveljudstekniker.

En AES konferens i Piteå ledde till ett exjobb på Bang & Olufsen i Danmark och efter det stannade jag kvar där i tre och ett halvt år och arbetade som DSP Software Engineer. Min passion för liveljud tog mig sedan till Manchester i Storbritannien där jag sedan 2011 arbetar som Software Engineer på Music Group Research (Midas, Klark Teknik, Behringer).

Både på Music Group och på B&O så har jag arbetat med produktutveckling av framtida produkter samt utveckling av automatiska testsystem, med fokus på audio- och mjukvaru-kvalitet.

Jag hade inte arbetat med det jag gör idag om det inte hade varit för ljudingenjörsutbildningen i Piteå. Ljudteknik och signalbehandling går hand i hand och den praktiska kunskap jag la grunden till i Piteå gör att jag idag har en bra förståelse om hur till exempel ett digitalt mixerbord fungerar, inte bara som användare utan även som utvecklare.

Bredden på utbildningen är nog det jag uppskattar mest idag. Möjligheten att pröva på olika områden som alla handlade om ljudteknik gjorde att jag hittade det som passade mig. När jag sedan hittat det så insåg jag att jag ville lära mig ännu mera och då var steget till civilingenjörsutbildningen i Luleå helt naturlig. Att gå in på djupet i matematiken bakom en Laplacetransform blev inte bara en teoretisk övning längre, jag hade ju redan använt och sett nyttan av den praktiska implementeringen under mina studier på ljudingenjörsutbildningen.

Att studera ljudteknik utan musiker på andra sidan mixerbordet blir inte så verklighetstroget så närheten till andra studenter på Musikhögskolan är också något jag minns som väldigt positivt. Det fanns alltid något att spela in eller någon konsert som behövde ett PA.