Hoppa till innehållet
Julia Gatu
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Se till att engagera dig i studentlivet. Då lär du känna nya människor."

Publicerad: 10 september 2020

Julia Gatu är 23 år och kommer från Luleå. Hon går sista året på Sociologi, kandidat med inriktning Personal- och arbetsvetenskap. Hon rekommenderar nya studenter att engagera sig i studentlivet.

Vad fick dig att söka sociologi?

– Jag ville lära mig mer om samhället och gå en utbildning som leder till att jag får jobba med människor. Sociologi verkade som en bred utbildning med goda möjligheter på arbetsmarknaden.

Vad tycker du om utbildningen?

– Det har varit jätteroligt och jag har lärt mig otroligt mycket, både om sociologi och personal- och arbetsvetenskap. Jag uppskattar att många uppgifter handlade om att studera och samarbeta med företag, särskilt på Personal- och arbetsvetenskap. Det gör att man får en förståelse för hur den teoretiska kunskapen används i praktiken, till exempel hur ett företag jobbar med sin arbetsmiljö och rehabilitering av personal. Vi fick öva mycket på att skriva uppsatser och att göra grupparbeten. Man lär sig mycket av att diskutera teorierna med andra. Vi har läst en del kurser tillsammans med psykologstudenterna. Det är givande eftersom de kommer med andra perspektiv på samma frågeställningar. Vi läser inte bara sociologi på inriktningen utan även arbetsrätt och personalrekrytering. Det är nyttiga kunskaper att ha i arbetslivet.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Det är en fantastisk möjlighet att lära känna nya människor! Även för mig som är från Luleå och redan känner folk i stan var det viktigt att komma in i gemenskapen. Under den så kallade nolleperioden i början av första terminen, då äldre studenter introducerar dig till studentlivet, kom man naturligt in i gemenskapen. Man pluggar bara en gång och då tycker jag man ska passa på att engagera sig även i studentlivet utanför studierna. Själv var jag med i STUKs trubadurlag. STUK är studentkårens bar och restaurang dit studenterna går på sin fritid. Jag brukade sjunga på våra pubspelningar. Trubadurlaget anordnar också ett större evenemang – WoodSTUK-festivalen – då vi spelar en hel kväll på STUKs stora scen. Förutom det har jag varit ”phösare”. Det innebär att man är med och välkomnar nya studenter under nolleperioden.

Vad är det bästa med Luleå?

– Det är nära till vatten och fin natur. Om sommaren åker jag gärna ut till Klubbviken. Där kan man bada, hyra trampbil och äta på restaurangen. Det finns många fina motionsspår i stan, till exempel på Ormberget och Bälingeberget. Solanderleden är en 22 mil lång vandringsled som går från Kallax i Luleå till Jävre i Piteå.

Har du något råd till den som funderar på att söka en utbildning vid Luleå tekniska universitet?

– Se till att engagera dig i studentlivet. Då lär du känna nya människor.