Hoppa till innehållet
Mikael Segerlund
Mikael Segerlund. Bild: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Utbildningen överträffade alla förväntningar”

Publicerad: 22 september 2016

Mikael Segerlund är 33 år och uppvuxen i Södertälje. Han studerade internationell affärsverksamhet, master, och tog examen 2014. Idag bor han i Stockholm där han jobbar som strategisk analytiker på Moderna försäkringar.

Hej Mikael! Vem är du?  

– Tills jag var 21 år spelade jag hockey på olika platser i Sverige och i USA. Men nu är mitt stora intresse att resa och se världen, något jag försöker göra så ofta jag kan.

Vad jobbar du med idag?

– Idag jobbar jag som strategisk analytiker inom Procurement, Simplification & IT på Moderna Försäkringar. I mitt yrke ansvarar jag för utveckling, uppföljning och analys av business cases, besparingsmodeller, centrala KPI:er, sourcing strategier och kostnader kopplade till våra Svenska och nordiska inköpsprojekt.

Hur har du tagit dig dit där du är idag?

– Efter examen fick jag anställning som inköpskontroller på ett medelstort e-handelsbolag som säljer MC-, snöskoter- och crosstillbehör i Europa. Mitt ansvar var att utveckla processer och verktyg för att optimera globala inköp.

– Sen gick jag över till en roll som Global Supply Planner på samma företag. Det innebar att jag jobbade nära de globala leverantörerna för att säkerställa leveransprecision och kvalitet, samt optimera lagernivåer och skapa mätbara KPI:er för detta.

Fick du jobb direkt efter utbildningen?

– Jag fick mitt första jobb fem månader efter examen. För mig var det viktigt att hitta ett jobb som gav mig möjlighet att applicera de teoretiska kunskaperna som jag fick på universitetet i praktiken, och jag hade aldrig för avsikt att ta första bästa jobb.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Det bästa med mitt jobb är att jag har en roll där jag gör skillnad och har möjlighet att påverka Moderna försäkringars affärer. Vi ägs av en dansk koncern vilket låter mig interagera med andra nationaliteter. Det är intressant. Den kulturella skillnaden när det gäller ledarskap och förväntningar mellan svenskar och danskar är ganska stor.

Vad i din karriär är du extra stolt över?

– I min relativt korta karriär så är jag extra stolt över hur mycket jag har kunnat lära ut till andra om det jag läste på universitetet, samt hur den kunskapen applicerat i praktiken kan ha stor påverkan på ett företag och dess prestation.

När du ser tillbaka på din utbildning, vad var det viktigaste du lärde dig?

– Det är svårt att sätta fingret på något specifikt. Men jag lärde mig hur roligt och värdefullt det är med kunskap. Sen så lärde mig väldigt mycket om mig själv och den person jag ville vara.

Hur upplevde du din tid på Luleå tekniska universitet?

– Min tid som student på LTU kunde inte ha varit bättre. Allt från studieutrymmen till campusområdet tilltalade mig och gjorde hela upplevelsen på LTU till en väldigt bra tid.

– Jag måste verkligen ge en eloge till alla lärare som brinner för sina ämnen och är måna om att studenten ska lära sig och själva intressera sig för ämnet.

– Att lärarna även bjuder in till diskussioner, både under och mellan lektionstid, var väldigt uppskattat och är inte alltid självklart på andra universitet i landet.

Blev det som du hade tänkt dig med utbildningen, att bo i Luleå och jobb efteråt?

– Nej, Luleå, LTU och utbildningen blev inte som jag tänkt mig – det överträffade alla mina förväntningar.

– Det absolut bästa med utbildningen är att den ger dig en väldigt bred grund att stå på när du kommer ut i arbetslivet. Den internationella inriktningen gör att du har fler valmöjligheter när du söker ditt första jobb efter examen.

– Luleå som stad gjorde ett väldigt stort intryck på mig och jag kommer med stor sannolikhet flytta tillbaka någon gång. För mig är den lagom stor och det finns alltid något att göra.

Har du några tips till den som funderar på att studera masterutbildningen i internationell affärsverksamhet?

– Mitt enda tips är att ta chansen. Utbildningen kommer ge dig en förståelse för hur företag fungerar och de svårigheter och förväntningar man kan förvänta sig i en internationell omvärld. Vill du specialisera dig ytterligare inom ett ämne så finns den chansen. Du kommer inte bli besviken.

Om du skulle ge ett karriärråd, vilket skulle det vara?  

– Sök hela tiden ny kunskap.

Är det någonting annat du vill berätta?

– Jag skulle rekommendera nyutexaminerade studenter att hitta ett område att intressera sig för, kanske redan under examensarbetet och sedan fortsätta att fördjupa sig i det området. Det kommer att särskilja dig från mängden av arbetssökande och arbetsgivare imponeras av personer med kunskap som de själva inte har.