Hoppa till innehållet
Maria Boork
Maria Boork. Foto: Privat Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Jättebra kvalitet på utbildningen”

Publicerad: 29 mars 2021

Maria Boork, 47, från Sollerön, utanför Mora, har arbetat som lärare och rektor. Nu går hon magisterprogrammet utbildningsvetenskap, som går helt och hållet på distans, vid Luleå tekniska universitet.

Hej, vem är du?

–  Jag har varit ämneslärare i svenska och engelska och varit rektor i nio år och har läst rektorsprogrammet. Nu har jag lyxen att få läsa på heltid. På fritiden ägnar jag mig åt trädgården, hönsen, resor och matlagning. Sedan är jag kulturintresserad och går gärna på teater.

Varför läser du magisterprogrammet i utbildningsvetenskap?

– Jag hade längtat länge efter att få fördjupa mig i det här området. Nu prioriterar jag att uppdatera mina kunskaper.  

Vad är det roligaste med utbildningen?

– Utbytet med kurskamraterna, det är också det viktigaste för mig. All litteratur vi läser finns ju tillgänglig, men det är i mötet med andra studenter som kunskapen blir till.

Vad är det mest utmanande?

– Man får pressa sig till en nivå som man precis klarar av, tankemässigt. Det har gått bra. På så sätt har utbildningen motsvarat mina förväntningar.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Min erfarenhet av universitetet är via Zoom-möten och det har fungerat jättebra. De tekniska verktygen är överhuvudtaget bra. Det är jättebra kvalitet på utbildningen och lärarna är jag jättenöjd med. Trots att jag inte träffat kurskamraterna i verkliga livet så tycker jag att jag känner dem.  

Hur är det att läsa en distansutbildning?

– Det var det jag valde. Jag ville gå en utbildning som enbart var på distans. Det var avgörande för mig så att jag kunde vara kvar här. Jag hade en oro innan jag började ifall det skulle fungera att läsa på distans, men det har gått jättebra. De digitala mötena fungerar bra. Det passar en mamma till tonårsdöttrar och höns. Jag kan sköta allt härifrån mitt hem.

Har du några tips till den som vill läsa magister i utbildningsvetenskap?

– Alla är olika, men man måste skaffa sig förutsättningar för att klara av att studera på avancerad nivå. För mig har det varit viktigt att kunna njuta av utbildningen på den här nivån. Då får man ut mer av det.