Åsa pluggar vidare på distans

Åsa Wallin läser distansutbildningen ambulanssjuksköterska på heltid samtidigt som hon jobbar och har små barn och hästar att ta hand om. Det är ett år av hårt arbete, men möjligheten till flexibla studier gör att det fungerar bra.

För Åsa Wallin var det tryggheten i att ha en specialistutbildning som gjorde att hon sökte till ambulanssjuksköterska på Luleå tekniska universitet. I elva år har hon jobbat som sjuksköterska i ambulansen, utan specialistutbildning.
- I storstäder är det ett krav att minst en i varje bil måste ha vidareutbildning och inför framtiden kändes det som en god investering.  Skulle jag vilja flytta eller om reglerna ändras så har jag redan den utbildning som krävs.

Flexibla studier

Hon visste att det skulle bli ett tufft år, men de flexibla distansstudierna gjorde det möjligt för henne att sköta pluggandet hemifrån samtidigt som det vanliga livet rullade på. Lugna nätter på arbetet ägnar hon åt pluggandet och möjligheten att lägga sitt eget schema på jobbet gör att hon klarar av pusslandet.
- Eftersom jag jobbar som sjuksköterska på ambulansen har jag lite gratis då jag vet hur verksamheten fungerar. Dessutom kan tillämpa det jag lär mig på utbildningen direkt i arbetslivet. Utbildningen kräver mycket tid och jag skulle nog inte klara av att jobba samtidigt om jag valt en inriktning som var helt ny för mig, säger Åsa.

Stöttar varandra

På programmet läser de två kurser parallellt och uppgifterna är stora och kräver mycket tid. Flera gånger varje vecka håller kurskamraterna kontakten via telefon och facebook. Tre gånger per termin är det obligatoriska träffar på LTU och nu när hon har lärt känna sina studiekamrater och lärare tycker hon att det enbart är roligt att åka upp till universitetet. Studenterna bor tillsammans på vandrarhem och stöttar varandra med pluggandet.
- Alla är i samma sits och har det lika jobbigt med all press. Då är det skönt att träffas och känna gemenskapen.

Hon känner även ett otroligt stöd från lärare och kursansvariga att klara av studierna under de förutsättningar som hon har. I vintras upplevde hon en incident som gjorde att hon mådde dåligt och då var stödet extra viktigt.
- Även under den verksamhetsförlagda utbildningen fick jag mycket stöttning och kunde skräddarsy den så det passade mig. Det känns väldigt bra att den flexibiliteten finns.

Får en annan förståelse

Trots att Åsa jobbat i branschen under många år tycker hon att utbildningen hela tiden tillför nya kunskaper och att hon får en annan förståelse för olika situationer som kan uppstå. 
- I det här yrket är den ena dagen aldrig lik den andra. Jag skulle inte vilja byta yrke, det här är det bästa jag gjort.