Hoppa till innehållet
Tess_backman_amb_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Att läsa på distans är superkul"

Publicerad: 30 mars 2017

När Tess Backman hade jobbat några år på ambulansen i Mora ville hon ha bättre kunskaper i ambulanssjukvård. Utbildningen på distans gör att hon kan lägga upp sina studier som hon vill.

Hej, vem är du?

– Jag heter Tess Backman och bor i Mora. Jag blev klar sjuksköterska i januari 2013. Sommaren det året fick jag jobb på ambulansen och flyttade då hit från Umeå. Sedan dess bor jag här med familjen.

Varför har du valt att läsa till specialistsjuksköterska med inriktning ambulanssjukvård?

– Jag har ju mitt drömjobb. Att jobba på ambulansen är utmanande, kreativt och roligt. Ingen dag är den andra lik. När jag går till jobbet har jag ingen aning om vad som väntar. Jag får samarbeta med kollegor och andra yrkeskategorier.  Jag får vara först på plats och göra den första insatsen för någon som behöver hjälp oavsett om det är akut eller inte. Jag får möta människor i alla åldrar, från alla samhällsskikt, med olika kultur och i alla möjliga tänkbara miljöer.

– Efter några år i yrket kändes det som om jag nu ska jobba på ambulansen så vill jag ha bättre kunskaper i ambulanssjukvård för att kunna ge de patienter jag möter en bättre omvårdnad och en bättre förståelse för det jag gör. Dessutom är den här utbildningen vägen till en fast tjänst och vem vet vad det kan öppna för dörrar.

Varför valde du Luleå tekniska universitet?

– Jag ville läsa min utbildning på heltid, vilket Luleå tekniska universitet kunde erbjuda. Jag ville även läsa på ett universitet som kunde erbjuda goda förutsättningar att läsa på distans där föreläsningar och lärarhandledning kan göras på nätet och tentamen är möjlig att skriva på hemorten. Luleå tekniska universitet kunde även erbjuda tid på campus som var komprimerad till hela veckor istället för strödagar. Det är bra eftersom jag har ju en bit att åka.

Hur är det att läsa på distans?

– Att läsa på distans är superkul och något som jag tror är framtiden inom universitetsvärlden. En distansutbildning lämnar ju mycket utrymme för flexibilitet. Jag kan planera hur jag lägga upp mina studier, precis som det passar mig. Det krävs engagemang och stort egenansvar för distansstudier, men det är väldigt utvecklande och en rolig utmaning.

– Distansstudier är precis som att vara på campus, men istället är jag hemma eller på ett lärcenter. Jag ser föreläsningar, deltar i seminarier och examinationer. Jag och mina kurskamrater gör skolarbetet över internet med tentaläsning, grupparbeten och examensarbete. Inget är omöjligt!

– Min chans till vidareutbildning hade inte funnits utan distansstudier. Jag bor på en liten ort utan universitet som erbjuder just den här utbildningen i närheten. Jag har inte möjlighet att flytta dit studierna finns – nu kommer studierna till mig. Tänk vilken chans distansstudier är!

Vad tycker du om inneveckorna på universitet?

– Inneveckorna är roliga och verkligen intensiva! Dessa veckor är förlagda i samband med kursstart. Vi stöts och blöts i föreläsningar varvat med praktiska övningar som introduktion till kommande kurser. Under dessa veckor får jag en personlig kontakt med mina lärare och studiekamrater.  

Vad är roligast med utbildningen?

– Att den är seriös och ger mig så många förutsättningar att göra ett bra jobb.

– Jag tycker också att utbildningen är rolig för den är så bred. Vi läser om allt från medicinska akuta tillstånd till uppställning av ambulanser på olycksplats. Ett plus med utbildningen är att lärarna fortfarande till viss del är yrkesverksamma det gör att det som är nytt i verksamheten även blir en del i utbildningen.

Vad är mest utmanande?

– Att lära mig att ta en sak i taget. Det är en hög studietakt och många bollar i luften, men det är verkligen utvecklande och roligt att det är just ett högt tempo.

Vad tycker du om VFU:n?

– Det är roligt att komma ut på VFU. Jag har kunnat ordna min VFU så jag kan göra den i Dalarna. Jag har ju jobbat på ambulansen några år så för mig har det varit kul att få vara student igen och få en chans att diskutera olika rutiner och förfaranden på andra ambulansstationer med kollegor som jobbar i andra delar av länet.

– Vi har även varit på fältstudier på andra specialistområden som intensivvårdsavdelning, på narkosen och operation. Det var väldigt intressant och det gav en ökad förståelse för vårdkedjan och vad andra specialistområden jobbar med.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Efter utbildningen kommer jag att fortsätta jobba på ambulansen med nya perspektiv på mitt yrke och hoppas kunna inspirera andra att ta steget och läsa utbildningen.

– Dessutom kommer jag förmodligen att fortsätta studera. Det finns ju många spännande ämnen att djupdyka i.

Vad skulle du ge för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Tveka inte! Sök! Prata med andra som läst utbildningen, ta kontakt med skolan och få svar på frågor. Och framför allt prova! Jag tycker att ett skäl gott nog är att Luleå tekniska universitet erbjuder en seriös och mycket utvecklande utbildning där chansen ges att läsa om allt som hör till ambulanssjukvård. Distansstudier är roliga utvecklande och ger möjligheter att utbilda sig även för den som bor i världens ände.