Hoppa till innehållet
Andrea_at_LTU
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Möjlighet att påverka till det bättre"

Publicerad: 13 september 2017

Andrea Ingloff bor i Berlin, Tyskland, och läser distansutbildningen till arbetsterapeut. För henne är det möjligheten att få vara med och påverka en annan människas liv till det bättre som lockar med yrket.

Hej Andrea, vem är du?

– Jag heter Andrea Ingloff, är 32 år och är uppvuxen i Lund, men har sedan jag tog studenten främst bott utomlands. Jag har en fil.kand i Statsvetenskap, pluggat en del språk och kreativt skrivande och jobbat bland annat med översättning och sales.

Varför har du valt att läsa till arbetsterapeut vid Luleå tekniska universitet?

– Jag kan inte påminna mig att jag ens visste vad en arbetsterapeut var innan en god vän till mig gick utbildningen. Genom det hon berättade och det jag läste på egen hand kom jag så småningom fram till att det nog skulle kunna passa mig. Jag undersökte möjligheterna att utbilda mig här i Tyskland och besökte ett par skolor, men insåg till sist att jag ville läsa på ett svenskt universitet. Distansutbildning är den ultimata lösningen för mig då jag får möjlighet att bo var jag vill och när jag fick veta att arbetsterapeututbildningen vid Luleå tekniska universitet fått ett så bra betyg blev valet plötsligt inte så svårt längre.

Vad lockar med att arbeta som arbetsterapeut?

– Att få vara med och påverka en annan människas liv till det bättre och att jag med min framtida legitimation kan arbeta inom så olika områden. 

Du bor i Berlin. Hur funkar det att läsa på distans?

– Jag har läst lite på distans tidigare, men inte så omfattande som det här och det är en utmaning helt klart. Men jag har sakta blivit allt bättre på att organisera mitt lärande. Vissa inslag som jag under tidigare studier helst skulle slippa, som grupparbeten, har jag här fått rejält med erfarenhet av och när man har klarat att få ihop arbeten på distans med kursare, är det ren lyx när man får möjlighet att samarbeta på campus.

Vad är roligast med din utbildning?

– Att det är så brett. Vi studerar många intressanta ämnen som får mer förankring när vi går ut på praktik. Den första praktiken gjorde jag i Sverige och den andra är jag mitt uppe i här i Berlin och det är spännande att uppleva dessa världar. Vi som går utbildningen kan välja så olika vägar att gå.

Vad är mest utmanande?

– Att det är så brett. Det finns så mycket att lära och så mycket jag är nyfiken på, men inte alltid tillräckligt med tid att gå riktigt på djupet.

Hur skulle du beskriva inneveckorna på universitet?

– Intensiva och det som tidigare ibland har upplevts som förvirrande faller plötsligt på plats och man får äntligen lägga bort datorn en tid och mötas på riktigt.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Jag har fått riktigt bra stöd av lärare på utbildningen och det uppskattar jag verkligen. Att resa norrut är för mig lite exotiskt och det känns bra att vara på campus.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Psykiatrin är något som jag har varit och fortsätter att vara nyfiken på, men jag är samtidigt väldigt öppen för andra områden. Jag älskar att skriva historier och jag funderar över hur man kan använda sig av olika kreativa inslag i arbetet tillsammans med klienter. Jag vill väldigt gärna bo kvar i Berlin, men utesluter inte att en dag arbeta i Sverige eller någon annat land.