Tiominutersstaden Luleå

Nära till allt

Det är något av en myt att vi har långa avstånd uppe i norr, åtminstone om du väljer att flytta till Luleå. Norrbottens residensstad är känd för att det mesta du vill göra sällan är längre än tio minuter bort.

Ibland kan det vara skönt att ta en paus från studierna och göra något annat. Då erbjuder Luleå ett rikt utbud av aktiviteter och upplevelser, allt inom ett smidigt avstånd.

Centrum

På tio minuter tar du dig med buss mellan universitetet och Luleå centrum. Vintertid, särskilt under vårvintern, flockas luleborna på isbanan som omger stadskärnan. På isbanan kan du ta dig fram till fots, med skridskor eller spark.

I själva centrum finns ett stort utbud av restauranger, caféer och butiker. Här hittar du även Kulturens hus med stadsbibliotek, konsthall och konsertsalar. Norrbottensteatern är också ett betydande inslag i Luleås kulturliv.

Kommunikationer

Luleå Airport är landets femte största flygplats som ligger, just det, tio minuter från centrum. Ett annat alternativ är att åka tåg, och ett tips är att ta tåget norrut för att uppleva fjällvärlden eller för att åka skidor i de riktigt stora backarna.

Ormberget

Ett friluftsområde med fint preparerade skidspår och en mindre skidbacke. Ett nytt snökanonsystem gör det möjligt att åka längdskidor redan i november. Ormberget ligger bara några kilometer från campusområdet.

Storheden

Norrlands största handelscentrum med butiker som Biltema, Elgiganten Megastore, Media Markt, Stadium Outlet, Jula, Coop Forum och ICA Maxi. Med bil tar du dig till Storheden inom tio minuter.

Gammelstads Kyrkstad

1996 blev Kyrkstaden utsedd till världsarv av UNESCO. Det är världens största och bäst bevarade kyrkstad med fler än 400 stugor grupperade kring Norrlands största medeltida stenkyrka. Det är ett trevligt utflyktsmål där du också hittar friluftsmuseet Hägnan.

Natur

Luleå erbjuder många natursköna platser och har en härlig skärgård, som tack vare isvägar också är tillgänglig på vintern. Luleå har starka fisketraditioner med en mängd olika vattentyper. I Luleälven kan du till exempel fiska lax och öring. I stadsdelen Hertsön finns det en sjö med inplanterad röding och regnbågslax.

Idrott

I Luleå är idrottsintresset på topp och här kan du ägna dig åt alla möjliga sporter såväl vinter- som sommartid. Vill du se elitidrott spelas det hockey i Coop Arena och basket i Pontus Arena.