Hoppa till innehållet
Daniel Lindberg
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

” Distriktssköterskor är eftertraktade i vården”

Publicerad: 26 februari 2020

Daniel Lindberg tog examen som distriktssköterska i slutet av 2019. Nu arbetar han i Umeå på en hälsocentral. Det bästa med distriktssköterskeutbildningen tycker han är att det ger breda kunskaper och många möjligheter.

Hej vem är du?

– Jag är 29 år och är från Piteå. 2016 blev jag sjuksköterska, efter examen jobbade jag i Piteå. Nu bor jag hos en kompis i Umeå eftersom jag nyss fått jobb där.

Varför valde du just inriktningen distriktssköterska?

– Jag ville utveckla mig och lära mig mer, ha bredare grund för att sedan kunna jobba bättre och effektivare på en hälsocentral. Där kan man få möta många typer av patienter så extra utbildning är bra.  Nu efter vidareutbildningen har jag förskrivningsrätt på vissa läkemedel och jag kan till exempel jobba på BVC. Distriktssköterskor är eftertraktade i vården. Det tog någon dag från att jag sökte en tjänst till att jag blev fast anställd.

Varför tycker du det är viktigt att ha en inriktning mot distriktssköterska?

– För att man har en bredare bas. Man kan en hel del om sjukdomstillstånd och hur läkemedel fungerar samtidigt har man förskrivningsrätt för vissa läkemedel och kan därmed jobba mer självständigt.

Hur upplevde du att det var att gå den här utbildningen?

–Det var bra med distans, eftersom jag bodde i Piteå då. Men det var bra med campusveckorna också, då man träffades och fick en gemenskap i klassen. Då var det mycket praktiska grejer som vi gick igenom. Tiden var väl använd. Det var lätt att sitta hemma och prata med föreläsarna när det var videosändningar. Och det var bra att kunna ta del av inspelade föreläsningar. Innehållet i själva utbildningen kändes relevant.

Hur tyckte du att det fungerade med distansutbildning?

–  Det krävde en del självdisciplin, det var ett stort ansvar. Tidigare hade jag läst utbildning på plats, det var annorlunda att läsa på distans. Det gällde att komma ihåg inlämningstiderna till exempel. Men har man annat vid sidan av studierna är det bra att kunna disponera tiden själv.

Vad var roligast med utbildningen?

– Det var att det var praktik på flera olika ställen, bland annat ställen man behöver vidareutbildning för att jobba på, som BVC och elevhälsa. Det var kul att prova på och lära sig mer om så många olika områden.

 

Vilken nytta tycker du att du har av utbildningen i din nya yrkesroll?

– Jag kan mer, kan arbeta mer självständigt och har bredare kunskaper.

Vad vill du göra i framtiden?

– Jag trivs på hälsocentralen. Men någon gång i framtiden kan jag tänka mig att prova något annat, kanske elevhälsa.