Hoppa till innehållet
Andreas Roth
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det är både roligt och utmanande"

Publicerad: 10 januari 2020

Andreas Roth kommer från Karlskrona och är 22 år. Han säger att han flyttade till Luleå eftersom han hört så mycket positivt om fysioterapeutprogrammet på Luleå tekniska universitet.

Hej Andreas, vem är du ?

Jag kommer från en handbollsfamilj och har alltid spelat handboll. Jag gick elitidrottsgymnasium för handboll. Vid sidan av har jag alltid jobbat med livräddning. Handboll och resor är mina största intressen. Jag har jobbat utomlands som reseledare och poollivräddare samt simlärare. Det passade mig perfekt eftersom jag älskar att prata med folk.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet ?

Jag kom in på fysioterapi för att jag haft många skador själv. Jag har skadat axlar, ljumskar knän, fotleder, jag har gått igenom nästan hela kroppen. Jag spelade i HIF Karlskrona utvecklingslag. Det gick bra, men var tvungen att sluta på grund av alla skador. Jag har alltid älskat aktivitet och träning. När jag jobbade utomlands kunde jag enkelt ta hand om dem som exempelvis hade stukat foten, för jag visste hur man skulle göra, eftersom jag själv hade varit så mycket skadad.

Vad är roligast med utbildningen?

Man lär sig hela tiden något nytt. Du vet att du ska gå till skolan och vad föreläsningen handlar om, men det finns mycket som överraskar. Och så är det mycket praktiskt, som att ta på folk och känna att det här känns konstigt. Vi är alla olika och man lär sig utifrån det.

Vad är mest utmanande?

Det är att samla ihop all fakta och sortera in det, att lära sig det. En vanlig dag kan det mest utmanande vara att känna på andra och lära sig strukturer. Det är både roligt och utmanande. Jag lär mig mer när jag blir utmanad.

Vad förväntar du dig av den verksamhetsförlagda utbildningen ?

Kul, spännande, lärorikt. Mitt mål är att komma tillbaka till handbollsplanen. Kanske som fysioterapeut. Målet är att jobba inom idrott. Det finns möjlighet att göra del av VFU:n i ett handbollslag. Elitidrottare ligger på gränsen med vad de kan göra, jag känner att jag vill vara den som både peppar och bromsar dem. Att lära dem hitta den fina balansen- att det här går bra för mig, men inte det här. Det är individuellt.

Vilka tips och råd kan du ge till någon som funderar på att söka in på fysioterapeutprogrammet?

Om man tycker om träning och praktiskt lärande tycker jag att Luleå tekniska universitets fysioterapiutbildning är bra. För mig som har flyttat över hela Sverige ser jag det också som ett äventyr. Jag hade inte flyttat hit upp om jag inte hört så mycket gott om utbildningen. Och det är en upplevelse i sig att komma hit till Luleå.