Hoppa till innehållet
skidakare
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Det finns inget liknande i Sverige”

Publicerad: 9 december 2016

Trots trasiga knän och en tilltagande höjdrädsla fortsätter Ida Sivander att kasta sig utför backarna i jakt på den perfekta känslan. Den blivande fysioterapeuten har vunnit LTU Big Air två år i följd och trots SM-guld på meritlistan är det den tävling hon håller högst.

– Det finns inget liknande i Sverige. Det är så himla roligt och jag kan nog säga att det är den tävling som har mest publik under hela säsongen. Inte ens SM kan mäta sig, säger Ida Sivander.

Skandinaviens bästa skidåkning utanför dörren

Ida Sivander kommer ursprungligen från Falkenberg men fick tack vare familjestugan i Vemdalen ett brinnande intresse för skidåkning redan vid tidig ålder.
– Jag har alltid sagt att jag vill bo norröver och närheten till Skandinaviens bästa skidåkning var en avgörande faktor i valet av studieort. Att ha tillgång till skidåkning utanför dörren är en lyx som inte finns någon annanstans i Sverige, konstaterar Ida.
Trots en diger meritlista och många år i backarna känner hon fortfarande en nervositet när det blir dags att ge sig av nerför hopprampen.
– Jag är alltid lite skraj innan och har dessutom utvecklat en viss höjdrädsla med åren. Då gäller det bara att visualisera och stänga ute alla negativa tankar för när du väl utfört hoppet finns det ingen bättre känsla i världen.

Dömdes ut av läkarna

Freeskiing som sporten kallas är tuff och Ida Sivander har dragit på sig många smällar genom åren. Efter den fjärde knäoperationen dömdes hennes möjligheter till fortsatt skidåkning ut av läkarna.
– Då fick jag träffa en helt fantastisk fysioterapeut som hjälpte mig med min rehabilitering. Där och då beslutade jag mig för att även jag ville hjälpa människor som hamnat i svåra situationer, säger Ida Sivander som nu närmar sig slutet av sin utbildning.
– Jag har trivts fantastiskt bra med både studierna och studentlivet. Det är såklart intensivt i perioder men tack vare universitetets läge har många studenter flyttat långt och det skapar en gemenskap i klassen som jag tror är unik jämfört med andra studieorter.