Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag gillar nya utmaningar"

Publicerad: 13 september 2017

Thobias Forss har utövat många idrotter och allt eftersom växte ett intresse för kroppens funktion och utveckling fram. Därför var fysioterapeutprogrammet ett naturligt val.

Hej Thobias, vem är du?

– Mitt namn är Thobias Forss och kommer från grannkommunen Piteå. Jag är en social person som gillar nya utmaningar och därför passar fysioterapeutprogrammet mig väldigt bra.  På min fritid arbetar jag som personlig tränare, kostrådgivare och massageterapeut och stimuleras av mötet med människor. Jag vill kunna hjälpa och inspirerar andra till ett bättre välmående. Övriga intressen är träning, umgås med sambo och familj.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Jag har sedan ung ålder utövat många idrotter, främst lagidrott och innebandy, där spel i allsvenskan får ses som min största merit.  Utifrån mitt aktiva idrottsutövande växte allt eftersom ett intresse för kroppens funktion och utveckling fram. Utöver mina aktiva studier arbetar jag som personlig tränare och kände jag att jag ville utöka min kompetens om kroppens funktion och därav föll sig valet av fysioterapeut väldigt naturligt för att få fler infallsvinklar samt djupare kunskap om rörelseapparaten och dess funktioner.

Vad är roligast med utbildningen?

– Att få ta del av ny forskning och kunskap samt lära sig så mycket nytt. Mötet med likasinnade människor är också väldigt givande och man lär sig väldigt mycket av varandra. Sen tycker jag att utbildningen ”knyter ihop säcken” på ett väldigt bra sätt i symbios med mina övriga utbildningar.

Vad är mest utmanande?

– Själva utbildningen är väldigt krävande, vilket är bra och man lär sig väldigt mycket ur ett brett perspektiv. Efter avverkad utbildning ska man ha kunskap och förmåga att kunna arbeta på olika instanser, allt från sjukvård till primärvård. Därför blir det en utmaning att verkligen hitta en bra balans mellan hur mycket tid man ska lägga ner på studier kontra privatliv.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning?

– Det är väldigt givande och man får träffa väldigt kompetenta pedagoger med god erfarenhet inom yrket som kan dela med sig av egna erfarenheter och exempel.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till fysioterapeutprogrammet?

– Om du är intresserad av rörelseapparaten och dess funktion, så är detta utbildningen för dig. Du kommer inte bara ha nytta av utbildningen i ditt yrkesliv utan kan applicera dina kunskaper i ditt vardagliga liv också. Du blir väldigt bred kompetensmässigt och har möjlighet till ett stort urval av olika yrkesinriktningar efter avslutad utbildning.