Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Jag har fått vänner för livet"

Publicerad: 14 mars 2018

Victor Chorell från Motala tyckte det kändes läskigt att flytta till "världens ände". Han är aktiv i många studentföreningar och tycker lärarna och utbildningen är jättebra.

Hej, vem är du?

– Jag är en nördig, musikintresserad kille, född -93. Jag gick naturvetenskapligt program på gymnasiet och har gått på två musikfolkhögskolor innan jag började studera här uppe. Hälsa och den mänskliga kroppen är något som intresserat mig länge, men jag gillar inte sprutor, så fysioterapeut blev det naturliga valet över sjuksköterska.

Vad lockade dig att söka till fysioterapeutprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Helt ärligt var det en lycklig slump att jag hamnade här. Jag har spelat trombon på folkhögskola några år och kände för att sadla om. Jag sökte några fysioprogram runtom i landet och kom in här våren 2015. Det kändes ju såklart läskigt att flytta till vad som kändes som världens ände, men väldigt snabbt började jag trivas jättebra. Jag gick med i flera föreningar och har fått vänner för livet här uppe.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det jag gillar mest är de praktiska momenten. Man lär sig bättre genom att utföra de undersökningar och behandlingar vi lär oss.

Vad är mest utmanande?

– Den egna disciplinen är det som sätter käppar i hjulet för mig. Ibland blir det långa dagar och då har jag inte energin att göra viktiga uppgifter eller så.

Hur är det att vara på verksamhetsförlagd utbildning, VFU?

– VFU:n är den mest lärorika delen av utbildningen tycker jag. Samtidigt är det den delen som jag känt varit mest utmanande, av samma anledning, nämligen att man nu får använda allt man lärt sig i verkligheten. Det är verkligen det bästa sättet att lära sig på tycker jag, och behöver man hjälp med något så finns det oftast någon där som kan göra det.

Hur är Luleå som studentstad?

– Det händer alltid något på universitetsområdet. Det finns så många föreningar, konserter, fester och annat roligt man kan göra. Luleå i sig har jag personligen inte upplevt som en ”studentstad” på så vis, men visst händer det mycket saker inne i centrum och runtom i stan som man kan underhålla sig med, men det gäller att ha koll själv och se till att man själv hittar det som inte händer på universitet.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är medlem i ett antal föreningar; Studentorkestern Luhrarne, Gycklargruppen Phire, SCA Frostheim och rollspelsföreningen Tärningen Avgör, så det är mycket musik och nördigt jag gör. Men det finns alltid något att göra här!

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till någon som funderar på att söka in till fysioterapeutprogrammet?

– Sök in bara! Bli inte skrämd av hur långt bort det kan vara. Fysioterapeututbildningen i Luleå är jättebra med engagerade lärare och professorer. Du kommer trivas här.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Jag vill jobba med forskning, vilket ämne har jag ännu inte bestämt mig för.