Hoppa till innehållet
Foto: Privat

"Jag vill ständigt utvecklas"

Publicerad: 5 oktober 2015

Camilla Elcar behöver känna att det finns möjlighet att utvecklas för att trivas fullt ut på ett arbete. Som röntgensjuksköterska hittade hon yrket där det ständigt finns ny kunskap att ta till sig.

Hej, vem är du?

– Mitt namn är Camilla Elcar och jag bor i Nyköping. Jag har tidigare provat på många olika branscher innan jag sökte till röntgensjuksköterskeprogrammet, allt ifrån kyrkogårdsarbetare och administratör, till turistinformatör och restaurangbiträde. Jag har lätt för att trivas på olika arbeten, men jag behöver känna att jag kan utvecklas och växa som människa för att trivas fullt ut. På fritiden syr jag, skriver böcker och umgås med min familj.

Vad lockade dig att söka till programmet för röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Jag har aldrig tidigare arbetat inom vården och hamnade egentligen på utbildningen utan att veta vad jag egentligen gett mig in på. Efter ett flertal kortare arbeten och säsongsanställningar, kände jag att jag behövde hitta ett yrke som dels verkade intressant, men som även kunde leda till en fast anställning. Jag tycker om att arbeta med människor, men till en början var det tekniken som fascinerade mig och möjligheten att få undersöka hur kroppen ser ut inuti. Det kändes som en spännande och ny värld att utforska. Men det jag upptäckte redan efter en termin, under mitt sommarjobb på en röntgenavdelning, hur otroligt givande och berikande det är att möta människor och hjälpa dem på bästa sätt. Att utbildningen låg i Luleå tyckte jag även var roligt då jag har mina rötter uppe i norr.

Vad är roligast med din utbildning?

– Det roligaste med utbildningen är att det finns så mycket att lära sig. Kunskap att ta till sig både teoretiskt och praktiskt. Även när jag en dag är färdigutbildad så kommer det ständigt komma nya tekniker, ny utrustning och nya sätt att arbeta på. Det kommer aldrig att stagnera och bli tråkigt helt enkelt.

Vad är mest utmanande?

– Det mest utmanande är att jag inte har några tidigare erfarenheter inom vården och därmed måste lära mig allt från grunden. Jag tror att det hade varit lättare att ha en undersköterskeutbildning innan röntgensjuksköterskeprogrammet.

Hur funkar det att plugga på distans?

– Som småbarnsförälder är det perfekt att studera på distans. Jag kan till stor del lägga upp mitt schema som jag vill, när det inte är obligatoriska seminarier och lektioner förstås.

Vad tycker du om inneveckorna på campus i Luleå?

– Inneveckorna är otroligt lärorika och det är bra att få lära sig det praktiska på plats, samtidigt som det är roligt att träffa kurskamrater och lärare. Jag tror att man behöver träffas lite i verkligheten också. Det enda tråkiga är resan till Luleå, som tar ganska lång tid.

Vad gör du arbetsmässigt om fem år?

– Om fem år arbetar jag förstås som röntgensjuksköterska och har möjlighet till ett livslångt lärande, det kan man inte räkna med inom alla yrken. Just nu, så här i början av min utbildning, tycker jag att allt verkar spännande och intressant och jag tror att jag även i framtiden kommer att trivas med den variation som finns inom de olika modaliteterna.

Vad skulle du vilja ge för tips och råd till någon som funderar på att söka programmet?

– Att först prova på om det finns möjlighet, speciellt om man inte har arbetat inom vården förut. I början hade vi två fältdagar, men det var först under mitt sommarjobb som jag kände att jag hade valt rätt. Så se till att få sommarjobb.