Hoppa till innehållet
Richard Stedt 1
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Man vet aldrig vad dagen kan bjuda på"

Publicerad: 21 augusti 2020

Richard Stedt, 46, bor i Nyköping och läser till röntgensjuksköterska vid Luleå tekniska universitet. Distansutbildningen passar honom bra, då han är gift och har en liten son. Han gillar att arbeta med tekniken och de korta snabba mötena med patienter på röntgen.

Hej, vem är du?

– Hej! Jag bor i Nyköping, är gift och har en son. På fritiden vill jag göra saker med familjen, gärna vara i skogen. Och så gillar jag att resa.

Vad lockade dig att söka till programmet för röntgensjuksköterska?

– Jag jobbade på ett bensinbolag under många år, men tröttnade till slut. Så jag började jobba på ett boende för multihandikappade barn och trivdes bra. Jag tycker om att arbeta med människor. Jag läste om olika vårdutbildningar och såg att det är rätt mycket teknik för röntgensjuksköterskor. Och så gick jag på studiebesök på radiologen på sjukhuset. Jag ville ha ett jobb där man inte gör samma sak åtta timmar om dagen. Nu känns det att jag hittat rätt, det här är ett sådant yrke.

Vad är roligast med utbildningen?

– Det är bra studiekamrater, det är roligt att ses under campusveckorna. Den verksamhetsförlagda utbildningen är också rolig, att få vara ute i arbetslivet och få använda de kunskaper som vi läst in i praktiken.

Vad är mest utmanande?

– Har man familj som jag är det att åka iväg till campusveckorna som är utmaningen. I början är det rätt intensivt, med träffar en vecka i månaden, men sedan glesas det ut.

Hur funkar det att plugga på distans?

– Att det är distansutbildning passar vår familj bra. Jag tycker det fungerar bra.

Hur viktig är den verksamhetsförlagda utbildningen?

– Mycket viktig. Man kan aldrig få för mycket praktik. Det är då vi får använda det vi lärt oss. Det är ett måste för att sedan kunna gå ut och arbeta. Och det är superkul.  

Vad tycker du om campusveckorna i Luleå?

– Man lär sig mycket då. Vissa saker förstår man kanske inte betydelsen av, förrän man kommer ut på VFU:n.

Hur tycker du att det är att studera vid Luleå tekniska universitet?

– Bra, informationen och de tekniska lösningarna för distansundervisning är bra. Jag är jättenöjd. Jag kan rekommendera andra att läsa här.

Vad har du för framtidsplan?

– Förhoppningsvis har jag fått ett fast jobb på Nyköpings sjukhus. Jag har jobbat där under hela utbildningen. Sedan skulle jag vilja vara handledare för studenter, det vore roligt.

Vad skulle du vilja ge för tips och råd till någon som funderar på att söka programmet?

– Fundera först på vilken typ av vård du vill jobba med. På röntgen har man korta, snabba möten med patienten. Man vet aldrig vad dagen kan bjuda på. Man får vara med om roliga och sorgliga saker och många trevliga människor. Gillar du det, ska du absolut söka.