Röntgensjuksköterska
Utbildningens innehåll
Under utbildningen och arbetet som röntgensjuksköterska behöver du ta eget ansvar, visa självständighet och kreativitet. Huvudområdet är radiografi som består av omvårdnad, bild- och funktionsmedicin, strålningsfysik samt medicin. Teoretiska kunskaper och färdigheter tränas i verkliga situationer genom praktiska övningar på universitetet och på röntgenavdelning. Dessa kunskaper omsätts sedan under din verksamhetsförlagda utbildning (VFU) på olika röntgenavdelningar. Utbildningen har primärt avtal för VFU-platser i norra regionen. I övriga Sverige kan VFU-platser eventuellt erbjudas i mån av utrymme. Det innebär att du kan behöva vara flexibel och beredd att göra den delen av utbildningen på annan ort.
När du uppfyller examenskraven i alla kurser som ingår i utbildningen kan du ta ut en röntgensjuksköterskeexamen och söka legitimation som röntgensjuksköterska från Socialstyrelsen. Dessutom kan du efter studierna ta ut en kandidatexamen i radiografi.
Distansstudier
Utbildningen ges på distans, med föreläsningar, metodlektioner, seminarier och examinationer via distansöverbryggande teknik och/eller på campus. För respektive kurs finns en nätbaserad lärplattform, Canvas med tillgängligt undervisningsmaterial. En förutsättning för dina studier är en dator med headset och webb- kamera samt god internetuppkoppling. Distansutbildning ger möjligheter till flexibelt lärande, men ställer samtidigt krav på att du planerar och organiserar dina studier. I utbildningen ingår obligatoriska campus-veckor på universitetet i Luleå vid 3-4 tillfällen per termin, där varje tillfälle omfattar 5 dagar. Vissa kursdelar kan komma att ges på engelska. Utbildningen ges med studietakten 100% vilket motsvarar 40 timmars studievecka.
Var kan jag jobba?
De vanligaste arbetsgivarna är sjukvårdsregioner eller privata vårdgivare. Behovet av röntgensjuksköterskor är stort i hela Sverige och kommer att öka på många håll under de närmaste åren, bland annat på grund av stora pensionsavgångar. Röntgensjuksköterskor efterfrågas också utomlands, vilket innebär att det finns goda möjligheter att arbeta i andra länder efter varierande kompletterande utbildning, beroende på vilket land arbetet gäller.
Anmälan
Röntgensjuksköterska
Luleå,
Distans, Våren 2022
Förkunskapskrav
Grundläggande behörighet +
Matematik 2a/2b/2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b/1a1+1a2 (områdesbehörighet A14).
Eller:
Matematik B, Naturkunskap B, Samhällskunskap A (områdesbehörighet 16)
Alternativt:
NkB kan ersättas av FyA, KeA samt BiA
Urval
Urvalet grundas på betyg och högskoleprov
Vill du veta mer om programmet?
I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.
Vanliga frågor om studier
Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.
Hittade du inte svar på dina frågor?
På antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.
[/_special-polopoly/FormArticle.htm?a=115338&l=sv]
Frågor om programmet
Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.