Hoppa till innehållet
Nadja Ståhl
Foto: Ulf Huett Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Det är en fantastiskt rolig utbildning”

Publicerad: 3 juni 2020

Nadja Ståhl, 33, går sjuksköterskeprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Hon har under många år arbetat som undersköterska. En stor del av fritiden ägnar hon åt sitt uppdrag som ordförande i facket Vårdförbundet student.

Hej Nadja, vem är du? 

– I dag bor jag i Luleå, men jag kommer från Övertorneå. Jag är 31 år och har familj. På fritiden jobbar jag mycket med mitt uppdrag som ordförande för Vårdförbundet student. Det är första gången någon från Norrbotten är det, det är jätteroligt. Och så tränar jag mycket. Jag är instruktör på ett gym och älskar att cykla mountainbike.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

Främst av praktiska skäl då jag har barn men samtidigt skulle jag aldrig kunna tänka mig att flytta från Norrbotten. Jag trivs så bra här och Luleå har allt man kan önska sig. 

Vad gjorde du innan du sökte till utbildningen?

– Jag gick vård- och omsorgsprogrammet på gymnasiet och sedan arbetade jag som undersköterska på häslocentralen i Övertorneå, de två sista åren innan jag kom hit bodde jag i Kalix och pendlade till Sunderby sjukhus, där jag var undersköterska.

Vad lockade dig att läsa sjuksköterskeutbildningen?

– Ända sedan jag var tio år, då jag träffade en ambulanssjuksköterska, har jag velat bli sjuksköterska. Ambulanssjuksköterska har alltid varit en dröm, vi får väl se när jag har jobbat ett tag om jag vidareutbildar mig.  

Vad är roligast med utbildningen?

– Det är mycket. VFU är roligt. Att sätta de teoretiska kunskaperna på prov. Gemenskapen i klassen. Vi kämpar tillsammans. Man får många nya vänner. När man som jag har jobbat så många år i vården hungrar man efter kunskap. Nu får jag ett större ansvar, det är så himla roligt. 

Vad är mest utmanande?

– Till att börja med var det att komma in i studielivet igen. Det var länge sedan jag pluggade. Men nu går det bra. Att skriva rapporter tycker jag är en utmaning, att hitta vetenskapliga artiklar och skriva referenser. Det är skönt att ha klasskompisar som man kan få hjälp av. Man måste ju kunna det här. Det handlar om kunskap, vetenskap och evidens.

I utbildningen ingår verksamhetsförlagd utbildning. Vad säger du om det?

– Vi går den nya utbildningen då man har VFU varje termin. Det är jättebra. Redan den första terminen hade vi en vecka. Även om vi får göra simuleringar och labbar så är det bra att komma ut i arbetlivet att se och samverka med andra i arbetet.

Hur är det att plugga vid Luleå tekniska universitet?

– Bra. Ut bildningsansvariga och lärare är proffsiga. Jag sitter med i programrådet och de vill verkligen att vi studenter är delaktiga och de lyssnar på oss.

Vad har du för tips och råd till den som funderar på att söka utbildningen?

– Det är ett fantastiskt rolig utbildning. Man utvecklas som människa. Och man få garanterat jobb. Det finns alla möjligheter, och man kan vidareutbilda sig. Det handlar om att hitta en struktur som känns bra när man pluggar.

Vad vill du jobba med efter utbildningen?

– Just nu är jag väldigt nyfiken på psykiatrin, jag gjorde senaste VFU:n inom psykiatrivården. Det är ditåt det lutar just nu. Men man vet ju inte, det är ett år kvar och två VFU kvar, en på medicin/kirurg och en inom äldrevården. Så jag hinner kanske ändra mig.