Hoppa till innehållet
Foto: Erica Lång
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Vintern och utbildningen lockade"

Publicerad: 4 september 2017

Det som lockade Martina Edberg, Göteborg, till yrket som sjuksköterska var mötet med alla människor, men också möjligheten att jobba över hela världen.

Hej Martina, vem är du?

– Jag är en glad och social 25-åring som alltid har många projekt igång och trivs när det är full fart omkring mig. När jag inte sitter djupt insjunken i plugget så försöker jag åka så mycket skidor som möjligt, vara ute i naturen, hänga med vänner, jobba på STUK och allmänt hänga på studentaktiviteterna.

Varför har du valt att läsa till sjuksköterska vid Luleå tekniska universitet?

– Jag har valt att studera vid Luleå tekniska universitet då jag tyckte deras upplägg av utbildningen kändes lockande och för att jag älskar vintern och vill vara den så nära som möjligt.

Vad har du sysslat med innan du sökte till utbildningen?

– Innan jag började studera har jag varit iväg och gjort olika säsongsjobb inom restaurang med alltid nära naturen. Jag är väldigt glad att jag gjort detta innan jag bestämde mig för att sätta mig i skolbänken igen. Jag tror det är viktigt att göra roliga saker innan man bestämmer sig för vad man ska sysselsätta med i framtiden.

Vad lockar med att arbeta som sjuksköterska?

– Självklart mötet med alla människor men också att arbetet finns i det lilla samhället och i den stora staden, men också runt om i hela värden, vilket gör att det finns så mycket möjligheter.

Vad är roligast med utbildningen?

– Alla nya vänner som jag träffat hittills.

Vad är mest utmanande?

– Att inte bara göra det roliga utan även planera in de som också känns tufft.

Du har gjort både fältstudier och verksamhetsförlagd utbildning. Hur viktigt är det att få komma ut i verksamheten som student?

– Det är otroligt viktigt. Jag lär mig massor av nya grejer varje dag och det känns spännande att se vad som kommer bli min vardag och vad yrket innebär ännu mer. Jag tror det är en roll vi måste växa in i och reflektera över, vem jag vill vara som sjuksköterska och kollega.

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Helt fantastiskt! Jag trivs otroligt bra här i Luleå och på universitet. Studenterna är så otroligt duktiga på att planera in olika event och aktiviteter. Det finns något för alla om man vill engagera sig.

Vad vill du göra efter utbildningen?

– Då vill jag bo nära en skidort. Jag har en dröm om att jobba i skidpatrullen, men om inte det passar just då så kommer det att bli något inom vården på ett eller annat sätt. Jag känner att jag vill vara öppen med vad jag vill göra, så att alla dörrar finns tillgängliga.

Vilka tips och råd skulle du vilja ge till den som funderar på att söka in till sjuksköterskeprogrammet?

– Planera att vara med på hela nollningen då det är redan då du knyter de första vänskaperna och får en uppfattning om hur roligt studentlivet är. Sedan måste du förstå att det kommer vara en tuff utbildning då det hela tiden ställs krav på högt resultat och kunskaperna byggs på hela tiden.