Hoppa till innehållet
Irene Löf i mask

Affärsidé: Sälja nördsaker

Publicerad: 12 december 2013

Ett par tofflor som ser ut som stidsvagnar eller varför inte en skepparkista? Attributmakarstudenten Iréne Löf får 50.000 kronor i stipendium för att starta eget företag.

Irene Löf

Vad kan du berätta om företaget du ska starta?

- När jag började läsa till attributmakare i Skellefteå så fick jag många förfrågningar från mina nördiga vänner. En undrade om jag kunde sy någonting till dem, en annan om jag kunde bygga. Jag blev mer och mer övertygad om att det faktiskt skulle kunna gå att rikta sig mot privatpersoner.

Vad du ska sälja?

- Jag kommer att sälja allt möjligt förhoppningsvis. Jag håller just nu på att designa ett par tofflor i form av stridsvagnar till en vän, har fått frågan om jag kan göra en skepparkista till en annan och med jämna mellanrum dyker det upp frågor om målning eller teckning. Jag trivs med att jobba med olika saker så jag tar gärna på mig de flesta uppdrag.

Ska du ha en fysisk butik eller sälja via nätet?

- Jag har min verksamhet online, men jag tar gärna chansen att träffa kunder. Det underlättar alltid att ha kunden framför sig om jag skall göra kläder eller rekvisita som skall bäras på kroppen. Men den lyxen har man inte alltid så jag har vissa idéer på hur jag skall kunna lösa detta med hjälp av 3D i datorn.

Vad använder du stipendiet till?

- Pengarna kommer att gå till saker som jag själv hade fått arbeta ganska länge för att spara ihop till. Utrustning som krävs för att driva företaget, programvara för den digitala biten och grundmaterial för den första tiden så att detta inte bromsar upp mellan uppdragen. En del går även till administrativa avgifter i samband med registrering och liknande.

Har du något tips till andra studenter som söker stipendium?

- Jag visste var jag ville hamna om fem-tio år och det är nog det viktigaste. Vet du vad du vill och brinner för. Kom ihåg att backa upp det med fakta, så gör din research innan du söker.

 

FAKTA: Sammes Stiftelse

Det finns fyra typer av stipendier, tillgängliga för studenter i Skellefteå genom Sammes stiftelse.

  • Idéstipendie: 1000 kr för de som utvecklar eller skapa en affärsidé
  • Utvecklingsstipendie: Få hjälp att köpa nödvändig utrustning
  • Företagsstipendie: Få hjälp och ekonomiskt stöd för att starta eget företag
  • Sommarstipendie: Om du vill arbeta med ditt projekt på skolan under sommaren

Stipendiumen främjar vetenskaplig forskning och utbildning på universitets- och högskolenivå som bedrivs i Skellefteå kommun.