Tomtefilm 2013

Tomtefar på äldreboende

Publicerad: 23 december 2013

På äldreboendet drömmer Tomtefar sig tillbaka till tiden som yrkesverksam tomte. Med en film gjord av studenterna på Datorgrafik, Scenografi och Attributmakeri önskar Luleå tekniska universitet god jul.

Dan Karlsson, Tomas Nygren och Ida Gunnarsson Foto: Emma Bergström Wuolo

På ålderns höst vill Tomtefar ha lugn och ro. Men på äldreboendet där han bor finns en nisse som spelar gitarr och skränar. Tomtefar drömmer sig tillbaka till 1920-talet då han var ute i arbetslivet. Det är handlingen i årets julhälsning, skapad av studenter på LTU.

Filmen är ett resultat av samarbete mellan flera olika program. Scenografer har byggt kulisser, attributmakare har skapat föremål som används i filmen och datorgrafiker har gjort digitala bakgrunder.

Under inspelningen använde sig studenterna av en så kallad green screen. Skådespelarna agerar framför kuliss och green screen och i efterhand läggs en digital bakgrundsbild in där den gröna skärmen stått under inspelningen.

- Det var svårt att hitta bildreferenser från 1920-talets Stockholm. Jag tog en bild från dagens Stockholm och plockade sedan bort allt modernt, säger datorgrafikstudenten Dan Karlsson.

Dan Karlsson spelade också Tomtefar i filmen. Tomas Nygren spelar en gitarrspelande nisse i filmen. Gitarren är gigantisk och har polkagrisrandig hals.

- Gitarren är så stor att vanliga strängar var 30 centimeter för korta. Jag fick skarva ihop två strängar för att det skulle funka, säger Tomas Nygren.

Under inspelningen blev det tydligt hur viktig placeringen av rekvisita är. Något som såg bra ut i verkligheten såg konstigt ut sett genom kameran och tvärtom.

- Vi hängde en dörrkrans i knähöjd, men sett genom kameran såg funkade det. Varje bild är så viktig, säger Ida Gunnarsson som läser till scenograf.

Se studenternas film

Filmen är gjord av studenterna på Datorgrafik och Film- och tv-scenografi/attributmakeri.

Längd på video: 4:34