Sara Johansson

”Allt du någonsin lärt dig är användbart”

Sara Johansson studerar andra året på film-och tv scenografi/attributmakeri. Hon är 27 år gammal kommer från Uppsala och bloggar om livet på Luleå tekniska universitet och attributmakeriutbildningen.

Hej, vem är du?

– Jag heter Sara och fyllde alldeles nyligen 27. Går mitt andra år på TV- scenografi/attributmakeri på Luleå tekniska universitet. Född och uppvuxen i Uppsala. Flyttade dock hemifrån redan som 16 åring för att studera klassisk animation på gymnasiet. Flyttat runt som en galning sen dess. Allt från Gotland, Stockholm till Umeå innan jag började studera här uppe i Skellefteå.

Vad handlar din blogg om?

– Den här bloggen kommer handla om min utbildning. Känslan av att få utbilda sig till något man har drömt om i större delen av sitt liv. Att gå från att vara en student till någon som blir aktiv i branschen Att vara en “special effects maker in the making.” Det kommer bli mycket prat om saker som händer på campus, stipendier och även mycket om min praktik och examensplanering.

Varför har du valt att utbilda dig till attributmakare?

– Jag valde att utbilda mig till attributmakare för att konst inte räckte till. Jag utbildade mig till skulptör men kände ändå inte riktigt att allt föll på plats. Jag var mycket mer intresserad av hantverket och att få använda coola tekniker än själva saken i sig. Jag vill bli utmanad och hela tiden få bli utmanad.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det absolut häftigaste med den här utbildningen är att allt du någonsin lärt dig är användbart. Jag har arbetat mycket med metall, både varmt och kallt. Sen under en kurs skulle vi arbete med ett material som heter Air-x, det materialet betedde sig precis som metall. Att man fick göra tekniska ritningar i högstadiet fick man användning för. Även om det blev på en mycket mer avancerad nivå.

Vad är det mest utmanade?

– Att ställa alla frågor. Oftast vet man inte ens vart ens egna kunskapshåll är och därför är det otroligt svårt att veta vad man ska fråga.  Därför är det otroligt bra att vi alltid kan mejla våra gästlärare med frågor efter avslutade moment. För oftast inser man vad man missade först efter man gjort klart sina saker.

Hur har det varit hittills att plugga på Luleå tekniska universitet?

– Helt underbart. Älskar verkligen den här skolan. Det känns verkligen som skolan lyssnar på oss och bryr sig om oss. Min klass hade väldigt mycket synpunkter på hur vi kunde förbättra utbildningen till kommande år och redan nu när de nya ettorna börjar har många av förslagen använts. Så det känns jättebra att man kan vara med och utveckla sitt program.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Så otroligt mycket saker. Skellefteå är verkligen en levande stad. Det finns allt från roller derby till konstnärlig teater på Nordanå. Skellefteå Campus är också väldigt aktivt. Vi har vår studentpub och massor med studentföreningar. Så för den som gillar brädspel, anime, teknik eller titta på bio på söndagarna med andra studenter så är det på campus man ska vara. Då har jag ändå bara nämnt några av våra studentföreningar.