Hoppa till innehållet

Grafisk design, konstnärlig kandidat

180 Högskolepoäng, Program på grundnivå
Grafisk design är en utbildning för dig som vill utveckla ditt kreativa skapande samtidigt som du lär dig om den visuella kommunikationens påverkan på samhället. Utbildningen håller en hög kvalitet och efter examen kommer du vara förberedd för en framtid i kreativa yrkesroller.

Utbildningen utvecklar dig till en självständig och dynamisk designer som i din formgivning tar hänsyn till såväl konstnärliga krav som samhällets behov. Utbildningen är väl förankrad i designtraditionen samtidigt som den utmanar traditionella föreställningar. I klassrummet möter du föreläsare och handledare inom design, konst, litteratur och filosofi. Du får även möjlighet att etablera kontakt med verksamma grafiker. Genom samarbetsprojekt med programmet teknisk design, andra utbildningar och näringslivet övar du på att arbeta professionellt med olika yrkesgrupper.

Utbildningens innehåll

Under det första studieåret ges grundläggande kurser inom grafisk design, interaktion och kommunikation. Andra årets kurser ger fördjupad förståelse och färdighet inom området för grafisk design, med tyngdpunkt på identitets-, informations- och interaktionsdesign. Läsåret avslutas med kursen Branschreflektion, då möjlighet till praktik ges. Det sista året vid utbildningen utgörs främst av självständigt arbete utifrån ett fördjupat omvärldsperspektiv. Utbildningen fokuserar här på konstnärliga metoder och designreflektion för att avslutas med ett omfattande examensarbete.

Var kan jag jobba?

Efter examen har du en bra grund för att arbeta i kreativa yrkesroller. I en värld där media och kommunikation blir allt viktigare är du eftertraktad bland exempelvis mediabolag och kommunikationsbyråer. Tidigare studenter arbetar som grafiska formgivare, webbdesigner, kommunikatörer, art director och byråchefer. Flera av våra tidigare studenter är idag framgångsrika entreprenörer.

Anmälan
Grafisk design, konstnärlig kandidat
Luleå, Normal, Hösten 2023

Startdatum 2023-08-28, v.35 2023
Luleå
Dagtid, 100%
Svenska
LTU-80010
2023-04-17
25
Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet samt godkänt arbetsprov inom grafisk design, bestående av 1) formgivning av förpackning, 2) interaktiv lösning, 3) omslag och inlaga till bok, 4) insändare/krönika, 5) egna arbeten samt 6) skriftlig motivering. Arbetsprovet bedöms med avseende på gestaltningsförmåga, teknisk skicklighet, konstnärligt uttryck och kreativ process.

Urval

Urval och rangordning baseras på arbetsprov.

  • Alternativa: 100%
OBS! Alternativt urval

Läs mer om antagningsprovet

Anmälan öppnar 2023-03-15

Vill du veta mer om programmet?

I utbildningsplanen finns en beskrivning av hur programmet är upplagt med avseende på exempelvis innehåll och kurser. Läsordningen visar i vilken ordning som kurserna i programmet läses. I examensbeskrivningen anges lokala och centrala krav som måste vara uppfyllda för en viss examen.

Vanliga frågor om studier

Här hittar du vanliga frågor om hur det är att studera vid Luleå tekniska universitet.

 

Q  Hittade du inte svar på dina frågor?   

antagning.se finns svar på många frågor när det gäller anmälan, antagning och behörighet. Du kan också kontakta oss med allmänna frågor om att studera på Luleå tekniska universitet och frågor kopplade till behörighet och antagning.

 

Frågor om programmet

Har du detaljfrågor om programmet som du inte hittar svar på under programsidorna eller i utbildningsplanen, tveka inte att kontakta oss.

Johan Wallerström

Johan Wallerström, Universitetsadjunkt

Organisation: Design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0920-492328
Åsa Wikberg-Nilsson

Åsa Wikberg-Nilsson, Professor tillika ämnesföreträdare, Ämnesföreträdare, Excellent lärare

Organisation: Design, Människa och teknik, Institutionen för ekonomi, teknik, konst och samhälle
Telefon: 0920-491342