Hoppa till innehållet
Rasmus Svensson, grafisk design Foto: Åsa Stubbfält

”Drömmen är att jobba med karaktärsdesign”

Publicerad: 20 februari 2020

Rasmus Svensson kommer från Järfälla och läser sitt andra år på grafisk design.

Vad fick dig att välja grafisk design?

– Jag har alltid hållit på med kreativa saker. Jag gick bild och formgivning på gymnasiet och att fortsätta plugga något kreativt kändes som en självklarhet. Jag har alltid ritat mycket karaktärer och sådär. Det finns så mycket man kan göra inom grafisk design, många olika typer av jobb.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag tycker att det har varit väldigt kul. Vi har fått prova väldigt många olika saker. Efter varje kurs har jag fått ta med mig massa nya verktyg som man kan använda i nästa kurs. Jag lär mig nya saker hela tiden. Vi har hållit på mycket med logotyper och identitetsdesign, det är kul.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu håller vi på med typografi. Vi lär oss väldigt mkt om att behandla texter och mkt om bokstäver. Vi ska så smånigom få göra ett eget typsnitt vilket ska bli väldigt spännande.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag har släkt i Överkalix och Övertorneå så jag har alltid känt en dragning hit till Norrbotten. Jag gillar naturen och jag känner mig hemma här. Själva universitetet hade jag också hört mycket gott om innan jag flyttade hit, det lät som ett bra ställe att plugga på. Jag tycker det är jättenice att det är nära från studentbostäderna till universitetet. Det är inte långt från stan heller, men det blir en härlig studentbubbla att leva i här ute på Porsön.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Vännerna! Jag har fått jättemånga nya vänner här på universitetet, inte bara i klassen utan utanför också. Redan på nollningen lärde jag känna många nya människor. Sen har jag engagerat mig i en förening där jag också har träffat nya kompisar.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Jag tycker att det är väldigt mysigt. Jag gillar kalla vintrar och mycket snö. Jag kände mig lite less på Stockholm och gillar lite mindre mysiga städer.

Vad gör du på fritiden?

– Jag spelar mycket datorspel och tv-spel, läser fantasy och science fiction och spelar rollspel. Och så spelar jag bas och umgås med min flickvän.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Min dröm har länge varit att jobba med karaktärsdesign inom spelutveckling, men sen jag började här så har jag upptäckt att det finns så himla mycket annat roligt inom grafisk design också. Jag har till exempel insett att jag gillar att jobba med logotyper och typsnitt, vilket jag inte trodde var min grej. Det bästa med utbildningen är att man får prova på massor av nya grejer som man aldrig skulle ha provat på annars.

– Men planen är väl att först hitta jobb på en designbyrå. Jag skulle kunna tänka mig att bo kvar här. Jag trivs bra och det finns ganska många design- och kommunikationsbyråer här i stan.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Ge hundra procent. Ju mer tid och energi man lägger på en uppgift desto mer lär man sig. Var inte rädd för att flytta hit. Var inte rädd för att bli ensam, det finns alltid människor att umgås med och många är väldigt öppna för nya människor. Luleå är en bra stad!