Hoppa till innehållet
Oliver Davidsson
Oliver Davidsson vid en av universitetets 3D-skrivare. FOTO: Staffan Westerlund Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Våra lärare är sjukt engagerade"

Publicerad: 18 november 2021

Hösten 2021 fick grafisk design omdömet "hög kvalitet" av Universitetskanslerämbetet (UKÄ). En av dem som deltog som studenteferens i UKÄs utredning var studenten Oliver Davidsson.

Som han minns det handlade de flesta frågor om hur klassrummen ser ut, var man kan stuva undan det projekt man för tillfället jobbar med och vilken utrustning de har tillgång till.

– Jag trodde att frågorna skulle handla mer om våra lärare. Det var synd att de inte gjorde det, för då hade jag sagt att lärarna är skitbra!

Men Oliver Davidsson har å andra sidan inget att anmärka på utrustningen. Studenterna har tillgång till bland annat laserskärare, ljusbord och 3D-printer.

Ville först bli arkitekt

Egentligen ville han läsa till arkitekt, men han kom inte in på utbildningen.

– I efterhand inser jag att det vara rätt bra för jag började fråga mig själv vad det egentligen är som jag gillar med arkitektur och kom fram till att jag inte är särskilt intresserad av hållfasthetslära och sånt. Det var designbiten som intresserade mig.

Grafisk design finns bara på tre orter i Sverige. Valet föll på Luleå tekniska universitet för stockholmaren Oliver eftersom de verkade ha det bästa studentlivet.

–Jag var inte säker på att jag skulle trivas så långt norrut och räknade nästan med att jag skulle vilja åka tillbaka till Stockholm. Men under introduktionsperioden träffade jag så många härliga människor så jag blev kvar och trivs jättebra.

Personlig relation till lärare och studenter

Det allra bästa med utbildningen är lärarna och att klasserna är så små vilket gör att man får en personlig relation till både lärare och studenter.

– Våra lärare är sjukt engagerade och roliga att ha att göra med.  De lyssnar verkligen på våra åsikter. Vi var inte nöjda med hur en av våra kurser var upplagd. Då så läraren: ”Okej, vi tar en lektion och pratar igenom vad ni vill ändra på.” Efter det blev det mycket, mycket bättre.

Det viktigaste han tar med sig från utbildningen är att design handlar om konsten att identifiera problem och insikten om att lösningen på problemet kanske inte är den man i förstone tänker på.

– Antag till exempel att tågresenärer tycker att tåget går för långsamt. Lösningen på problemet är inte nödvändigtvis att utveckla snabbare tåg. Det kan lika gärna vara att fixa bättre wifi på tåget.

I framtiden vill han jobba inom kommunikationsbranschen med marknadsföring.

– Om du hade frågat mig för två månader sen hade jag inte kunnat svara på den frågan. Men tack vare att jag har varit aktiv i olika studentföreningar under studietiden har jag kommit fram till vad jag vill göra. Jag rekommenderar alla nya studenter att vara föreningsaktiv vid sidan av studierna.