Skådespelarstudenter 2018
Astrid Tägt och Ivar Forsling. Foto: Lars Andersson Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Början på magisk teaterresa

Publicerad: 23 oktober 2018

Konkurrensen om platserna på skådespelarprogrammet vid Luleå tekniska universitet är mördande. Hundratals sökande sållas bort tills det bara återstår åtta utvalda få. En dryg månad in på utbildningen börjar studenterna så sakteliga vänja sig vid den nya vardagen.

– Det känns toppen men det är fortfarande ganska overkligt. Jag har sökt scenskolan så himla många gånger och det är fortfarande som att jag då och då fylls av insikten att jag faktiskt – äntligen – är här, säger Astrid Tägt, en av årets nya skådespelarstudenter vid Teaterhögskolan.
Även Ivar Forsling har sökt till de fyra statliga scenskolorna ett flertal gånger innan han nu nådde hela vägen fram. För honom kom flytten till Luleå i precis rätt läge.

Över förväntan

– Att komma in på teaterhögskolan i Luleå har, utan att jag visste om det själv, visat sig vara den mest optimala teaterhögskolan och platsen att studera på för mig. I våras hade jag en brutal storstadsångest. Pulsen, intrycken och stressen blev för mycket, så att flytta hit blev en riktig lyckträff. Här finns närhet till natur, lugn och egentid men samtidigt är staden ganska stor och det finns gott om saker att göra om man så vill.

Studenterna anlände till Teaterhögskolan vid terminsstarten i augusti och efter en dryg månads acklimatisering börjar de nu bli varma i kläderna. Den första tiden på den treåriga utbildningen beskriver de som över förväntan.

– Det har varit ännu bättre än vad jag hoppades på. Våra lärare uppmuntrar vår egen kreativitet, att vi ska bli självständiga skådespelare snarare än att forma oss efter eget behag. Vi är också den enda teaterhögskolan med två praktikperioder vilket känns superlyxigt, säger Astrid Tägt och får medhåll av Ivar Forsling.

– Det märks att det är ett universitet. Det finns verkligen resurser till det vi ska göra. Själva undervisningen är också fantastisk med superspecialiserade lärare inom sina områden. Vår rörelselärare är professor i rytmik och rörelse, bara en sådan sak. Det är verkligen lyxigt.

Avgörande fördel

Teaterhögskolan vid Luleå tekniska universitet har sedan utbildningen startade haft ett nära samarbete med Norrbottensteatern, som de dessutom delar byggnad med. En avgörande fördel menar de nyblivna teaterstudenterna.

– Samarbetet med Norrbottensteatern är en tydlig fördel jämfört med de tre övriga teaterhögskolorna. Annars är det vanligt att spekulera om hur branschen fungerar, här får man svart på vitt hur det faktiskt ser ut och det tror jag hjälper oss studenter att få lugn och ro i själen under studietiden. Det har faktiskt inte de övriga tre scenskolorna så det kan ju vara en fördel att tänka på om man vill söka hit, säger Ivar Forsling.

Både Astrid Tägt och Ivar Forsling fastnade för teater redan som barn. Det som började som lek utvecklades med åren till något mycket mer allvarsamt då de upptäckte att teatern i grund och botten handlade om att utforska vad det är att vara människa.

Ett fullständigt här och nu

– Alla, oavsett vilken sorts kultur eller konst de utövar, vill berätta något och i förlängningen påverka andra människor. Inte genom att tala om vad de ska tycka och tänka utan genom att formulera en debatt eller väcka nya tankar. För mig handlar teater om att utforska vad det är att vara människa tillsammans med publiken, berättar Astrid Tägt.

– Teater är magi och den mest klara definitionen av ett fullständigt här och nu. Det är bara människorna i rummet just den dagen vid just det tillfället som får uppleva och gestalta det som berättas där och då, säger Ivar Forsling.

 

Årskurs 1 skådespelarprogrammet 2018

Alexandro Soltani, Amanda Kilpeläinen Arvidsson, Astrid Gislason, Christoffer Rigeblad, Jannie Östergren, Natalia Araya, Ivar Forsling och Astrid Tägt.

Foto: Anders Alm

Taggar