Hoppa till innehållet

Praktisk tillämpning på Norrbottensteatern

Redan i årskurs 1 deltar Teaterhögskolans studenter i professionella produktioner på Norrbottensteatern. I och med det ger Teaterhögskolan i Luleå möjlighet till praktisk tillämpning av studierna vid tre tillfällen under utbildningstiden; första samarbetet på Norrbottensteatern, praktikterminen vid teatrar ute i landet och examensarbetet/slutproduktionen.
Detta är pedagogiskt och praktiskt möjligt tack vare vår närhet till och goda samarbete med Norrbottensteatern. Parallellt med reptitionsarbetet och under spelperioden fortgår undervisning i teknikämnen och scenframställning enligt respektive ämnes kursplan.

Norrbottensteaterns chef, Karin Enberg

Med glädje kan jag konstatera att Teaterhögskolan i Luleå och Norrbottensteatern äntligen slutit ett avtal om fördjupat samarbete! Genom åren samverkan skett till och från, men nu är det stadfäst att vi ska samarbeta kontinuerligt och hur detta samarbete ska se ut. Det är förstås ett levande dokument som kommer att ändras med tiden. Men just nu innebär det i huvudsak att skolans förstaårselever under sin andra termin gör praktik på  Norrbottensteatern och att vår personal gör vissa tjänster åt skolan på sin ordinarie arbetstid. Denna vårs första försök har givit strålande resultat och jag ser fram emot att vi ytterligare finputsar och utvecklar samarbetet. Detta så att den gemensamma kompetensförhöjning som kommer ut för vår del leder till att Norrbottensteatern, till tidigare epitet som ”turnerande musikteater för alla åldrar” mycket stolt också kan lägga "utbildningsteater".