Hoppa till innehållet
Foto: Emma Bergström Wuolo

Praktik i Thailand – en annorlunda upplevelse

Publicerad: 31 mars 2014

Panisa Flink Panchathewakhup går förskollärarprogrammet vid Luleå tekniska universitet. Under en av sina praktikperioder (VFU) åkte hon till en förskola i Thailand.
- Jag vill starkt rekommendera alla som funderar på att göra praktik utomlands att göra det, säger Panisa Flink Panchathewakhup.

VFU_i_Thailand_Panisa_Flink_LTU.jpg

När Panisa Flink Panchathewakhup fick reda på att det finns möjlighet att göra praktik, eller verksamhetsförlagd utbildning som det också kallas, utomlands bestämde hon sig att hon gärna ville åka till sitt hemland, Thailand. Med hjälp av en av Luleå tekniska universitets VFU-samordnare lyckades hon hitta en förskola som levde upp till de krav som ställs på praktikplatsen.

Förskolan som Panisa Flink Panchathewakhup gjorde praktik på heter Anuban tedsaban tumbon nondeang och ligger i provinsen Nakornratchasima i Thailand. Undervisningen sker på thailändska. Panisa Flink Panchathewakhup ser många skillnader mellan den svenska förskolan och den thailändska.

Panisa_Flink_Thailand.jpg

– I Thailand tar förskolan emot barn i åldrarna 3-5 år mellan kl 7 och 15 på vardagar. Alla barn är på förskolan samma tid.

Men arbetssättet är också annorlunda. I Thailand är förskolan mer en förberedelseklass inför skolstarten än vad den svenska förskolan är. Lärandet sker i mer formell form och det finns fasta undervisningspass varje dag.

Visar moralisk godhet

Något lite oväntat med praktiken var hur mycket respekt Panisa Flink Panchathewakhup fick från både barn och föräldrar. I Thailand uppfattas det som att lärarna visar moralisk godhet genom att ge kunskap till barn och därför ska barn och även föräldrar respektera lärarna, berättar Panisa Flink Panchathewakhup.

– Jag träffade ett förskolebarn på en marknad. Barnet ropade på mig, sprang fram till mig och hälsade genom att sätta händerna mot bröstet och böja ned huvudet och säga ”hej på dig fröken” på ett väldigt respektfullt sätt, säger Panisa Flink Panchathewakhup.

Praktiken i Thailand är något Panisa Flink Panchathewakhup kommer minnas under lång tid. Hon rekommenderar alla som funderar på att praktisera utomlands att ta chansen.

– Det är inte bara praktiken som ger speciell känsla, tänkt hur fantastisk det är att få leva i en annan kultur och bosätter sig i ett nytt land. Ni kommer utveckla er väldigt mycket som person och berikar er erfarenhet.  

Läs mer om att göra praktik inom lärarutbildningen