Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Inneveckorna är det roligaste med utbildningen!"

Publicerad: 4 september 2017

Jenny Gustavsson studerar på grundlärarutbildningen f-3. Hon är 28 år gammal och kommer från Luleå.

Hej, vem är du?

– Hej! Jenny heter jag. Jag bor på halvtid i Luleå och den andra halvan spenderar jag med min make i Skottland. Det blir en hel del pendlande, men det är det värt!

Varför läser du grundlärarutbildningen?

– Jag läser grundlärarutbildningen för att jag vill vara med och utbilda våra allra minsta samhällsmedborgare. Jag tror stenhårt på att ’kunskap är makt’ och att bygga grunden redan i tidig ålder har visat sig vara väldigt avgörande för resten av elevernas skolgång. Jag tror att jag är en person som kan hjälpa elever att få en bra start helt enkelt.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Eftersom att jag läser på distans så måste jag säga att våra inneveckor på skolan, då klassen träffas på campus är bland det roligaste med utbildningen. Inneveckorna är noggrant planerade och fullspäckade med roliga aktiviteter och föreläsningar! Förutom inneveckorna så är den verksamhetsförlagda utbildningen, VFU bland det roligaste med min utbildning. Då vi äntligen får gå ut på praktik i skolorna och se hur det verkligen går till!

Vad är det mest utmanande?

– Ibland har jag det lite svårt med självdisciplinen. Eftersom att jag pluggar på distans så vet inte mina föreläsare om jag sitter iklädd pyjamasen och lyssnar på dem. Ibland lurar jag mig själv och tror att det är ’chill’ att plugga på distans. Det är absolut inte sant!

Hur är det att plugga på Luleå tekniska universitet?

– För mig fungerar det så att vi träffas på campus ca 4 gånger per termin. Resten av tiden har vi alla lektioner, grupparbeten, seminarier och redovisningar via datorn. För mig passar denna typ av utbildning perfekt då jag ofta flyger och flänger. Jag och mina klasskompisar som bor nära varandra brukar turas om att ha pluggdagar hemma hos en. Vi kan visserligen göra allt via datorn men ibland är det skönt att träffas för att diskutera våra arbeten face to face.

Vad gör studenterna på fritiden?

– Vi pysslar med allt möjligt! Jag själv reser mycket och har faktiskt precis kommit hem efter en vecka utomlands, att ha lektioner när man hänger vid poolen är inte helt fel! Förutom det blir det några timmar på gymmet blandat med skogspromenader. Alla mina klasskompisar har väldigt olika liv. Vissa jobbar heltid på sin ’fritid’ och vissa har en familj att tänka på. Vi alla har olika livspussel helt enkelt.