Hoppa till innehållet
Foto: Lars Andersson
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Mitt mål är att bli en lärare som gör skillnad"

Publicerad: 20 september 2017

Mikaela Wennefjord studerar tredje året på grundlärarutbildningen F-3. Hon är 29 år gammal och kommer från Stockholm.

Hej, vem är du?

– Jag är en glad och kreativ 29 årig tvåbarnsmamma som älskar att utvecklas och som har insett att jag aldrig vill sluta lära mig nya saker. Jag är ett levande exempel på att det mesta är möjligt om man bara vill, efter en tuff skolgång hoppade jag av gymnasiet och har sedan dess gjort allt lite bakvänt. Jag fick barn tidigt och har sedan fått läsa in gymnasiet på Komvux och nu har jag precis påbörjat mitt andra år på lärarutbildningen – det hade definitivt inte mina gamla lärare trott att jag skulle kunna åstadkomma!

Varför läser du grundlärarprogrammet?

– Mitt mål är att bli en lärare som gör skillnad, först var min tanke att bli gymnasielärare men efter ett besök i min sons klass för ett par år sedan så insåg jag vikten av att ha engagerade lärare som tror på och lyfter upp varenda elevs starka sidor och förmågor redan direkt de börjar skolan. Då blev valet enkelt, jag valde grundlärarprogrammet med inriktning förskoleklass och åk 1-3 för att jag verkligen vill vara en vuxen människa i många barns liv och som får dessa barn att tro på sig själva, utvecklas och inse att det är fantastiskt roligt att lära sig nya saker.

Vad är det roligaste med din utbildning?

– Det bästa med min utbildning är så klart att den kommer att ta mig dit jag vill. Sedan så tycker jag att det är roligt att den är så varierande, vi läser många olika ämnesområden och vi har totalt en hel termin VFU.

Vad är det mest utmanande?

– Det mest utmanande med min utbildning är att det krävs en stor dos självdisciplin. Distansutbildningen ska vara utformad precis som campusbaserad utbildning med föreläsningar och seminarier, men inte alla lärare gör så och då krävs det att man själv är duktig på att strukturera upp, planera och verkligen göra det man ska.

Hur är det att plugga på LTU?

– Jag trivs väldigt bra med att läsa på LTU, lärarprogrammet är på distans men trots det så tycker jag att vi får bra kontakt med lärarna och även i kontakt med andra på skolan så är min upplevelse, precis som när vi har campusveckor, att alla är väldigt vänliga och välkomnande. Atmosfären på Campus känns väldigt familjär och att kunna ta del av det men ändå bo kvar i Stockholm är för mig det bästa av två världar!

Vad gör studenterna på fritiden?

– Eftersom jag läser på distans så har jag inte någon superkoll på vad studenterna gör på fritiden och kan bara utgå från mig själv. Och själv så umgås jag mest och helst med min familj, bakar en och annan tårta gör jag också och kämpar med att få varje dag att kännas värdefull trots att vardagen ibland blir som ett ekorrhjul.