På ltu.se använder vi cookies för att ge dig en bättre upplevelse av webbplatsen. Genom att acceptera villkoren godkänner du användningen. Läs mer om cookies
Grundlärare, inriktning mot grundskolans årskurs 4-6
Expandera undermeny
Din studietid hos oss
Absolut! Distansutbildning samlar studenter från hela Sverige. Bor du nära universitetet har du tillgång till studiemiljön på universitetsområdet och du kan delta i de aktiviteter som erbjuds genom exempelvis Studentidrotten och Kåren.
Distansutbildning innebär att du större delen av tiden kommer att kunna studera på din hemort. Men för att genomföra vissa moment som kräver fysisk närvaro, som till exempel laborationer, exkursioner, seminarier och muntliga redovisningar, kommer du att resa till Luleå 3–4 gånger på termin och stanna 3–4 dagar varje gång. Antalet träffar kan variera något från kurs till kurs.
De moment som utgör examinationer (prov) i kursen är alltid obligatoriska och de flesta träffarna innehåller sådana obligatoriska moment. Viktigt att tänka på är också att du som distansstudent tar till vara all den undervisning som erbjuds, det kommer att öka dina möjligheter att klara dina studier på ett bra sätt.
Nolleperioden inträffar ett par veckor före terminsstart och innehåller massor av värdefull information för dig som är nybliven student och mängder av trevliga arrangemang som hjälper dig att knyta nya sociala kontakter. Som distansstudent är du givetvis välkommen att delta i allt som händer under nolleperioden. För distansstudenter anordnas dessutom en ”mininolla” eftermiddagar-kvällar under den första campusträffen i början av terminen.
När du blivit antagen kan du få massor med information genom länken till Ny Student på vår hemsida. Alla lärarprogram har en utbildningsplan på webben som beskriver utbildningens utformning i stort, vilka kurser som ingår och i vilken ordning. Alla kurser har en kurskod och en kursplan med mål, innehåll och litteraturlista. Schema hittar du genom att söka på schema och kurskod. Schema läggs för varje läsperiod, fyra gånger per år och brukar vara klart ca en månad innan kursstart. Som distansstudent kan du få information om datum för campusträffarna innan själva schemat är klart. Strax innan kursen börjar får du tillgång till en mer detaljerad studiehandledning där du får svar på de flesta av dina frågor.
Lärarutbildning på distans bedrivs som heltidsstudier. Du kommer inte att ha mer tid att jobba samtidigt än vad du har som campusstudent. Om du väljer att arbeta samtidigt som du studerar sker det på ditt eget ansvar och kan medföra svårigheter att klara av studierna.
Mellan campusträffarna i Luleå sker undervisningen via Adobe Connect. Tillsammans med studiegruppen och på egen hand arbetar du också med kursuppgifter, inläsning av litteratur och förbereder examinationer.
Distansutbildning innebär många kontakter via internet och användning av strömmande medier. Därför behöver du en internetuppkoppling som erbjuder god dataöverföringshastighet och datamängd (minimum 2 megabit/sekund)Du behöver också ett bra headset med mikrofon till din dator samt en webbkamera. Du bör ha tillgång till en dator som du själv administrerar så att du kan installera den programvara och webbtjänster som används i utbildningen, som till exempel Adobe Connect, Skype och Box. Ordbehandlingsprogram (till exempel Word) och presentationsprogram (till exempel Powerpoint) kommer du också att behöva.
VFU står för verksamhetsförlagd utbildning och är ett annat namn för den praktik som ingår i lärarprogrammen. Kristina Bäck, VFU-handläggare vid LTU:s lärarutbildningar, som handlägger din VFU kommer i första hand att försöka att få en placering till dig som student på din hemort. Kristina kommer i inledningen av er kurs att besöka er klass för att informera om VFU och be er ange önskemål för er placering. Vid det tillfället kan du i så fall ange eventuell skola/förskola och rektor/förskolechef där så att handläggaren kan ta vidare kontakt. Placering i önskad kommun eller på önskad skola är dock inte alltid möjligt eftersom alla lärosäten som ger lärarutbildningar i Sverige har avtal med de kommuner och fristående verksamheter som finns i respektive lärosätes region och dessa lärosäten väljer att placera sina studenter först innan de släpper platser till studenter från andra lärosäten.Detta kan innebära att en student som inte får plats på sin hemort måste placeras i Norrbotten under VFU:n eftersom det är här Luleå tekniska universitet har avtal.
Alla placering måste gå via universitetets handläggare, du får alltså inte själv söka placering. Du får däremot ta kontakt med närbelägen skola och kolla upp möjligheten för dig att göra VFU där. Detta kan bana väg för en placering och du får också klarhet i om det alls finns någon sådan möjlighet för dig.
VFU (verksamhetsförlagd utbildning) utgörs av heltidskurser som kan jämföras med andra kurser i utbildningen på så sätt att VFU har sina egna kursmål och examinationer. Dessutom ska all VFU vara handledd av en utbildad handledare och vid ett par VFU-kurser sker också så kallade trepartssamtal där du, din handledare och din universitetslärare träffas för ett bedömningsgrundande samtal. Detta innebär att du vanligtvis inte kan göra VFU på din ordinarie arbetsplats.
På VFU-hemisdan har LTU en handbok för VFU för respektive inriktning, i denna finns svar på det mesta gällande VFU, länken till VFU-hemsidan och VFU-handboken hittar du här: