Hoppa till innehållet
Foto: Emma Bergström Wuolo
Kattis Edström. Foto: Emma Bergström Wuolo Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

Möt en lärare – Kattis Edstöm

Publicerad: 6 september 2016

Kattis Edström är universitetesadjunkt och lärare vid specialpedagogprogrammet.

Hej där, vem är du?

– Adjunkt i pedagogik med inriktning specialpedagogik. Jag undervisar främst i specialpedagogik. Tidigare har jag arbetat som lärare och senare specialpedagog i nästan hela grundskolan. Jag är legitimerad lärare för år 4-9, specialpedagog samt även speciallärare i matematik.

I vilka kurser möter studenterna dig?

– Inom lärarutbildningen, fristående kurser i specialpedagogik samt i specialpedagogutbildningen. Även i uppdragsutbildningskurser inom specialpedagogik.

Hur är du som lärare?

– Jag planerar undervisningen utifrån att studenterna ska få både ta eget ansvar och lära sig av varandra. Jag svarar oftast snabbt på mail och trivs med den studentkontakten.

Varför är det så roligt att undervisa vid universitetet?

– Dels tycker jag att ämnet specialpedagogik, som i mycket handlar om skolutveckling, är ett intressant, komplext och viktigt ämne och att se studenterna utveckla sin syn på möjligheter för alla elever är härligt. 

Vad vill du att studenterna ska få med sig från dina kurser?

– I mina kurser handlar det ofta om att skolan (eller annan verksamhet) ska kunna göras tillgänglig för alla och på det området ska studenterna få utveckla sin kompetens. Att det går att se på saker ur olika perspektiv är också viktigt. 

Varför ska man läsa specialpedagogprogrammet vid Luleå tekniska universitet?

– Om du vill vara med och utveckla skolan för alla elever så är utbildningen för dig. Att just välja Luleå kan också vara för att den bedrivs på halvfart, vilket gör det möjligt att inte sluta arbeta helt under studietiden. Utbildningen är på distans med campusförlagda träffar och då är det bra att Luleå är enkelt att resa till från många orter i hela landet.