Hoppa till innehållet

Kreativa lösningar i projektkursen Sustainable Living

Publicerad: 12 april 2013

Vad sägs om en bärbar apparat som omvandlar värmen från stugans kamin till elektricitet? Det var en av många intressanta prototyper som visades upp i projektkursen Sustainable Living, där studenterna har utvecklat och realiserat tekniska system i ett uthålligt perspektiv.

Det är tredjeårsstudenter på civilingenjörsprogrammen Hållbar energiteknik och Maskinteknik som läser kursen där fokus ligger på att skapa ett hållbart samhälle. Strax innan studenterna presenterade sina projekt visade de upp sina prototyper i LTU:s ljusgård. Studenter och företagsrepresentanter kom för att se och diskutera de praktiska lösningarna.

TEG-gruppen, Sustainable Living, LTU
TEG. Från vänster: David Näslund, Alexander Björk, Henrik Rånman, Kurt Marklund, Emanuel Lundberg, Marcus Nyberg, Joar Elghorn och Håkan Marklund.

Värme blir el

En av grupperna hade utvecklat en bärbar termisk elektrisk generator, TEG, som använder värme från en kamin och gör om det till elektricitet. Den har utvecklats på uppdrag av Handelsbolaget Kurt Marklund. Kurt och hans son, Vd:n Håkan Marklund, var på plats för att lyssna på gruppens presentation och av det han hunnit se hittills var han nöjd:

– Det har sett bra ut, man blir lite imponerad. Vi hoppas förstås kunna kommersialisera det här så småningom, säger Håkan Marklund.

Seriestripp som beskriver hur en TEG fungerar
Seriestripp som beskriver hur en TEG fungerar.

Med tanke på de många fritidshus och jaktstugor som har kamin men saknar el, är det lätt att se att produkten fyller ett behov. Fortfarande finns dock några saker att slipa på, enligt projektledaren Henrik Rånman.

– Det finns några detaljer att förbättra innan produkten är redo för en lansering. Jag kan dessvärre inte gå in i detalj på vad det är. Projektet överlag har gått bra, men det var mycket att göra särskilt mot slutet. Under projektets gång har vi kunnat ta hjälp av duktiga personer på universitetet, vilket givetvis underlättat. Det svåraste har varit att jobba under begränsad tid, vi hade gärna arbetat lite mer på prototypen.

Fv: Adrian Nilsson, Jesper Ericson, Jakob Sällström, Tobias Wretborn, Dick Kallström, Anna Lindqvist
Absolut arm. Från vänster: Adrian Nilsson, Jesper Ericson, Jakob Sällström, Tobias Wretborn, Dick Kallström och Anna Lindqvist.

Laddar mobilen med armarna

En annan av grupperna hade tagit sig an uppgiften att lösa energibehovet vid friluftsaktiviteter. Resultatet blev ett portabelt system som fästs vid midjan och kan användas för att ladda exempelvis en mobiltelefon. Energin hämtas från armarnas pendelrörelse som vid vandring, löpning, längdskidåkning eller paddling.

– Projektet har gått smidigt och i slutändan fick vi till det som vi ville. Det har varit lärorikt att koppla ihop el med mekanik och att få flera mindre delar till en helhet. Vi tror att det finns en marknad för produkten, säger Tobias Wretborn på programmet Civilingenjör Hållbar energiteknik.

Tomas Olsson, Christoffer Svensson Ehlin, Henrik Mähler, Benjamin Bylund, Per Lundqvist,Edvin Ekblad
Värmelagring. Från vänster: Tomas Olsson, Christoffer Svensson Ehlin, Henrik Mähler, Benjamin Bylund, Per Lundqvist och Edvin Ekblad.

Värme och vatten i utvecklingsländer

Ytterligare en grupp hade tagit sig an problemet med att på ett enkelt sätt kunna skapa värme i utvecklingsländer, särskilt under kalla nätter. Lösningen är en kemisk värmepump som använder spillvärme från rökgaserna i en kamin genom fasomvandling av ett salt. Värmen kan sedan tas ut under natten när behovet är som störst.

Tillgång till rent vatten är också det ett problem för utvecklingsländer. För att lösa det har en grupp studenter med hjälp av en enkel kamin utvecklat ett vattenreningssystem som bygger på kokning, förångning och kondensering.

Utvecklas till självständiga ingenjörer

Jens Hardell är examinator på kursen Sustainable Living och han kan se tillbaka på en lyckad kursomgång.

– Jag blir lika imponerad varje år över hur hårt studenterna arbetar och de kreativa lösningar som de tar fram. Årets kurs är inget undantag, resultaten är riktigt bra och det är roligt att se hur studenterna utvecklas under kursens gång och blir mer och mer självständiga som ingenjörer.

Enligt Jens Hardell så tyckte studenterna att kursen var rolig och att den var väl anpassad för deras utbildning. Kursen har också varit krävande med mycket jobb. Jens tror att många av produkterna har en marknadspotential.

– Flera av produkterna går nog att kommersialisera om man vill, exempelvis de system som tagits fram för utvecklingsländer.