Hoppa till innehållet
Erik elfgren

”Att se studenterna utvecklas är fantastiskt!”

Publicerad: 29 november 2021

Erik Elfgren förälskade sig i undervisning redan på gymnasiet då han hjälpte sina klasskamrater med matematiken. Han har tidigare blivit utnämnd till årets lärare och har länge arbetat för att utveckla pedagogiken på universitetet. Som ett kvitto på det goda arbetet har han nu blivit utnämnd till professor på pedagogisk grund.

− Det känns jätteroligt! Det är ett bevis på att mitt engagemang för undervisning faktiskt uppskattas. Jag har jobbat i många år för att förbättra min undervisning och stärka vår utbildning så det skönt att ha fått detta erkännande, säger Erik Elfgren, biträdande professor vid Luleå tekniska universitet.
Han tror att god struktur och ett stort engagemang ligger till grund för hans pedagogiska framgångar.

− Mina kurser, föreläsningar och kursrum är tydliga och lättöverskådliga. Jag använder även humor och aktiverar studenterna så att de får diskutera och fundera tillsammans. Studenterna får använda gester, ramsor och sånger blandat med repetition och diskussion för att befästa sina kunskaper.

Gör något viktigt

Erik Elfgren berättar att undervisning har varit roligt så länge han kan minnas. Redan på gymnasiet hjälpte han sina klasskamrater med matematiken vilket tände en eld som aldrig falnat. I dag är han utbildningsledare för civilingenjörsprogrammet hållbar energiteknik och flerfaldigt prisad för sitt pedagogiska arbete. Trots många år i yrket ser han det fortfarande som ett privilegium att följa studenternas resa under utbildningens gång.

− När jag undervisar känns det som att jag gör något viktigt. Jag gör något för studenterna, men också i förlängningen för hela samhället. Studenterna går ut och blir ingenjörer och påverkar samhällsutvecklingen. Att vara en del av detta känns som ett privilegium och att se hur studenterna utvecklas under sin studietid är helt fantastiskt. Från att ha varit ivriga, men okunniga studenter till att bli självständiga och fullfjädrade ingenjörer. Ett bättre jobb än det här kan jag inte föreställa mig!

Kontakt

Erik Elfgren

Elfgren, Erik - Biträdande professor, Excellent lärare

Organisation: Energiteknik, Energivetenskap, Institutionen för teknikvetenskap och matematik
Telefon: 0920-492056