Hoppa till innehållet
hhh
Rikard Gebart, lärare på civilingenjör hållbar energiteknik Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

"Med hjälp av vätgas så får vi en möjlighet att lagra energi"

Publicerad: 18 juni 2021

Luleå tekniska universitet har startat ett nytt kompetenscentrum (CH2ESS) som forskar på hela vätgassystemet, inklusive användning av vätgas i olika industrier.

Hur kan studenterna dra nytta av din forskning?

I programmet för hållbar energiteknik kommer det att finnas möjlighet för intresserade studenter att genomföra vätgasinriktade projekt som ingår i de projektkurser som ingår i utbildningen. Handledningen kommer då att handhas av någon av de forskare som deltar i kompetenscentrumet.

Har du några tips till nya studenter?

Var nyfiken, fråga mycket och ta varje tillfälle att lära dig mer. Ett lite mer traditionellt tips är att lära sig mer om studieteknik. Kom ihåg att inget som är värt något kommer gratis. Tiotusentimmarsregeln, att det tar minst 10 000 timmar av hårt arbete att nå världsklass inom något gebit vare sig det handlar om musik, sport eller teknik, gäller även för ingenjörer. Om ni jobbar hårt hela utbildningstiden så är ni halvvägs mot målet och har lysande framtidsutsikter som ingenjörer.

Vad forskar du inom?

Mitt forskningsområde är termokemisk omvandling av biomassa till olika nyttigheter, t.ex. metanol, syntetisk bensin eller jetbränsle. Min bakgrund är inom strömningsmekanik vilket påverkat min forskning så att den nästan alltid innehåller ett element av strömningsmekanik. Som senior forskare handleder man doktorander som gör det mesta ”grovjobbet” som en del av sin utbildning. Just nu jobbar jag med avancerade datormodeller av förbränning av förnybara bränslen i gasturbiner som är avsedda för elproduktion. Jag har också ett experimentellt projekt där vi med avancerade optiska metoder undersöker flerfasströmning med kemiska reaktioner av den typ som förekommer i biomasseförgasare. I HET-programmet lär vi ut det mesta som man behöver kunna för att jobba i den här typen av projekt. För att bli teknisk doktor behöver man dessutom spetsa sina kunskaper på vissa specialområden men grunden som ni får i utbildningen är en mycket bra start.

Hur kommer vätgas att påverka samhället framöver?

Samhället står inför en gigantisk utmaning när vi ska ersätta fossila bränslen med förnybar energi. De flesta tänker inte på det men mer än 80% av världens energiförsörjning kommer idag från fossila bränslen. Vid en första anblick kan man tycka att det inte borde vara så svårt att ersätta det fossila eftersom solen ger oss tiotusentals gånger mer än vi behöver men problemet är att den förnybara energin varierar på grund av väder och vind och därmed inte är planeringsbar. Med vätgas får vi en chans att lagra energi. Fördelen med vätgas gentemot batterier är att det går att lagra ofantligt mycket mer energi i form av vätgas än med batterier om man vill ha en rimlig kostnad. När de fossila bränslena är helt utfasade om några decennier så kommer energisystemet att se helt annorlunda ut än idag och vätgasen kommer att finnas överallt omkring oss.

I vilka kurser möter studenterna dig?

Jag undervisar i F7012T Advanced Heat and Mass Transfer och i  F7040T Förnybara Drivmedel. Jag brukar också delta i handledningen av studentprojekt och vara examinator för examensarbeten som har koppling till min forskning.

Varför ska man läsa hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet?

Det är en mycket bred utbildning inom ett område som är viktigt för Sverige. De arbetsuppgifter som man kan få efter examen är spännande och ger resultat som man kan vara stolt över. Luleå och Norrbotten är just nu något av ett epicentrum för utvecklingen av ett fossilfritt energisystem och förutsättningarna för att få delta i denna utveckling är mycket goda både under utbildningstiden på Luleå tekniska universitet och efter examen.