Hoppa till innehållet
Maja Stenström

"Det känns spännande att arbeta för en hållbar framtid"

Publicerad: 19 mars 2019

Maja Stenström från Falun läser tredje året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik med inriktning mot energieffektivisering och bioenergi. Här berättar hon om utbildningen och studentlivet samt ger några tips.

Vad fick dig att välja civilingenjör hållbar energiteknik?

– Jag valde det för att det är en teknisk och bred utbildning där det kommer finnas jobb i framtiden. Energi finns precis överallt och det känns spännande och utmanande att arbeta för en hållbar framtid.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag trivs jättebra, det är en riktigt bra utbildning som känns relevant för framtiden. Dessutom har vi väldigt bra samanhållning på programmet, både inom och mellan klasserna, och vi har bra kontakt med våra lärare.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser jag en kurs i värme och ventilationsteknik där vi har dimensionerat värme och ventilationssystem för en villa i Luleå. Jag läser även en kurs som heter miljösystemanalys. Där har vi gått igenom olika metoder och verktyg för att bedöma effekterna som ett projekt eller produkt har på miljön. I kursen har vi även gjort livscykelanalyser där vi jämfört koldioxidutsläpp för en dieselbil och en elbil under produktens livstid.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Jag tycker om snö, vinter och friluftsliv och då blev Luleå ett naturligt val.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Stämningen på universitetet. De flesta har flyttat långt för att studera här vilket gör att det blir en bra sammanhållning och det finns mycket kul att engagera sig i för den som vill.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Närheten till vänner, naturen och universitetet. Alla bor väldigt nära campus och här finns i stort sätt allt du behöver. Dessutom finns naturen bara runt hörnet med till exempel en fantastisk skärgård som är lika underbar både på vintern och sommaren.

Vad gör du på fritiden?

– Det mesta som går att göra utomhus. Mina största intressen är kitesurfning och skidåkning. Utöver det är jag engagerad i StiL Frilufts som är en sektion som anordnar friluftsresor.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Jag vet inte riktigt än men just nu tycker jag att det är spännande med energihus och energieffektivisering.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Ställ dig i bostadskö även om du inte är säker på var du vill plugga. Det är dessutom bra att vara med på nolleperioden för att snabbt lära känna klassen och hitta kompisar att både plugga och hänga med. Studietiden blir mycket roligare och enklare om du har bra kompisar att hänga med. Ett extra tips om du är sugen på att flytta hit och vill lära känna miljön är att komma hit som ”student för en dag”, då får du följa en student under en dag och uppleva hur det är att studera på Luleå tekniska universitet.