Hoppa till innehållet
Maria_Svedjeholm
Visa originalbild , Öppnas i nytt fönster/flik

”Miljö och hållbarhet har alltid intresserat mig”

Publicerad: 19 januari 2017

Maria Svedjeholm från Luleå läser tredje året på civilingenjör hållbar energiteknik vid Luleå tekniska universitet. Hon trivs väldigt bra med programmet och trots att hon vuxit upp i Luleå har hon upptäckt en ny sida av staden genom studentlivet.

Vad fick dig att välja civilingenjör hållbar energiteknik?

– Efter att både ha testat och tänkt mycket på vad jag ville utbilda mig till började jag fundera på vad jag tycker är roligt och vad jag är duktig på. Att jobba mot miljö och hållbarhet har alltid intresserat mig, samtidigt som matematik var favoritämnet i skolan. När jag läst på om vilka utbildningar som fanns på olika universitet stod det klart att civilingenjör hållbar energiteknik var det jag helst ville läsa, med sin röda tråd mot miljö och ett hållbart samhälle.

Vad tycker du om utbildningen så här långt?

– Jag är mycket nöjd med den och trivs väldigt bra. Det är många intressanta kurser där en del är tyngre än andra, men det finns alltid hjälp att få. Genom programrådet, där jag även är delaktig som representant, blir vi studenter hörda och kan på så sätt vara med och påverka utbildningens upplägg.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu lär vi oss mer om att tillämpa de grundkunskaper vi lärt oss under de två första åren på utbildningen. Detta genom att bland annat driva mindre projekt i grupper, vilket bidrar till att de känns mer verklighetstroget och blir mer på så sätt mer spännande.

Vad var det som lockade med Luleå och Luleå tekniska universitet?

– Min plan var från början inte att plugga i Luleå, då jag kommer härifrån ville jag testa på något annat. Jag började läsa en humanior utbildning i Umeå men den passade mig inte riktigt. Efter att jag hittat hållbar energiteknik som gavs vid LTU var beslutet självklart att flytta tillbaka. Luleå är en fin stad som har mycket att erbjuda, och även om jag är lulebo i grunden känns det som att jag upptäckt en annan sida av staden genom studentlivet här.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Upplägget! Både uppdelningen i läsperioder, där alla studenter börjar nya kurser samtidigt och tentar samtidigt, men även schemat med fasta tider på passen. Det finns även olika föreningar och event för de som vill engagera sig vid sidan om studierna, där kan man knyta nya kontakter inför både studietiden och arbetslivet.

Vad gör du på fritiden?

– Jag är mycket med mina kompisar, hunden, engagerar mig inom skolan, jobbar extra och tycker det är kul att gå ut och dansa efter att tentorna är skrivna där skolans nattklubb är favoriten. Jag gillar att vara i rörelse och har hellre lite för mycket att stå i än att sitta still hemma i soffan.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Min tanke är att jag vill ha ett jobb där jag känner att jag gör skillnad och jobbar för en bra sak. Utbildningen är så pass bred så det känns som att många dörrar öppnas genom en examen. Mer specifikt vad jag vill jobba med i slutändan vet jag inte riktigt, utan jag har mer tänkt se vart jag hamnar och testa mig fram.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Kör hårt! Det är ett underbart program och jag har själv aldrig ångrat mitt val. Tänk även att inget är skrivet i sten utan det går alltid att lösa om du skulle ångra dig, det skadar sällan att prova på utan är snarare tvärtom - om det känns fel kanske du är ett steg närmare att hitta rätt. Även om Luleå är en mindre stad med ett mindre universitet finns det stora möjligheter.