Hoppa till innehållet
Maria Josefsson

”Utbildningen känns helt rätt”

Publicerad: 21 februari 2019

Maria Josefsson från Varberg läser fjärde året på civilingenjörsprogrammet i hållbar energiteknik. Hon har valt inriktningen bioenergi och energieffektivisering.

Vad fick dig att välja civilingenjör hållbar energiteknik?

– Utbildningen kändes och känns helt rätt i tiden och arbetsmöjligheterna efter utbildningen är stora. Jag gick öppen ingång första året och jag drogs i början till linjen på grund av klasskamraterna. Det är bra sammanhållning i klassen och även om jag inte läste med min klass först året så kände jag mig väldigt välkommen, inkluderad och hemma.

Vad tycker du om utbildningen?

– Jag känner att den är helt rätt för mig. De första åren var det svårt att se hur och var ämnena som matte och fysik skulle kunna användas i arbetslivet men ämneskunskaperna har du nytta av senare i utbildningen. De första två åren läser du basämnen vilket ger en bred kunskap. Det blir ännu roligare år tre när du får tillämpa kunskaperna mer praktiskt i kurserna Experimentella metoder, Värme och ventilation samt Projektkurs C. De praktiska kurserna ger dig en tydligare bild av vilka framtida jobbmöjligheter som finns vilket ökar motivationen.

Vad gör ni nu på utbildningen?

– Just nu läser vi kursen energieffektiva byggnader tillsammans med studenter på Arkitektur. Vi har fått välja hypotetiska beställare och min grupp ska designa ett hus till ett äldre konstnärspar. Målet är att bygga det så energieffektivt som möjligt och tillgodose parets önskemål samtidigt som vi behöver uppfylla alla byggregler. Vi använder programvaran IDA ICE som ofta används på arbetsmarknaden, vilket känns väldigt roligt.

Vad var det som lockade med Luleå?

– Snön utan tvekan, norrsken och skidbackar. Jag har bott i Mölndal (utanför Göteborg) och Varberg hela mitt liv. Att flytta till Luleå och plugga på universitet drömde jag om när jag var 16 år. Efter mitt sabbatsår efter gymnasiet sökte jag in till civilingenjör öppen ingång, det var en spännande utmaning att flytta så långt norrut och börja plugga.

Vad är det bästa med att vara student på Luleå tekniska universitet?

– Jag vet inte riktigt vart jag ska börja, jag är supernöjd. Första tiden var det framförallt att alla är i samma situation. När jag började studera här trodde jag att de flesta skulle komma från Norrbotten, men majoriteten har också flyttat långt hemifrån. Det skapar en gemenskap som är unik. Nu när jag bott här i mer än tre år tycker jag närheten till allt är bland det bästa. På universitetsområdet ligger bland annat Norrbottens största gym och en nattklubb. Som student kan jag bli riktigt bekväm med detta, ingen lång restid någonstans. På universitet finns allt inom ett behagligt avstånd. En annan sak jag tycker om är när december börjar och det står marschaller längs hela universitetet. Det är riktigt mysigt.

Vad är det bästa med att bo i Luleå?

– Luleå investerar mycket i kultur. Staden är väldigt levande året om. På vintern plogas en bana upp på isen runt staden. Där kan man till exempel åka skridskor och äta våfflor. På sommaren går solen aldrig ned och i slutet av sommaren anordnas en festival som heter Musikens Makt som är gratis. Jag tycker staden med sin omgivning är väldigt vacker året om.

Vad gör du på fritiden?

– På fritiden är jag projektledare för ett Internationellt projekt i Engineers Without Borders. Sen brukar jag laga mycket mat, träna på gymmet eller åka snowboard.

Vad vill du jobba med i framtiden?

– Det mesta, om jag måste välja skulle jag vilja jobba med projektledning. Framförallt vill jag fortsätta lära mig om nya ämnen. Många arbetsplatser erbjuder kurser och utveckling vilket jag ser fram emot. Det finns inget bättre än att sätta sig in i nya områden och fortsätta utvecklas.

Har du något råd till den som funderar på att söka programmet?

– Vill du ha en bred utbildning som är helt rätt i tiden så är hållbar energiteknik rätt val. Utbildningen har många kurser tillsammans med utbytesstudenter och andra utbildningar vilket kommer vara väldigt utvecklande för dig. Vissa kurser är tyngre än andra, men försök ha inställningen att allt du lär dig i början kommer du ha nytta av senare i utbildningen. Behovet på arbetsmarknaden är stort och jag tror möjligheterna bara kommer bli större.